Vesti -

Stigla nova serija lovaca Su-30SM2 i aviona za obuku Jak-130

Irkutska avijaciona fabrika (deo Ujedinjene avio korporacije "Rostek") proizvela je nove lovce Su-30SM2 i borbene avione za obuku Jak-130.

Izvor: RT Balkan
Podeli
Foto: shutterstock, Miguel Lagoa
Foto: shutterstock, Miguel Lagoa

Kompanija je nove lovce Su-30SM2 i borbene avione za obuku Jak-130 isporučila Ministarstvu odbrane Rusije, saopštili su danas iz korporacije.

"Irutska fabrika blagovremeno ispunjava plan za proizvodnju novih aviona u okviru državne odbrambene narudžbine. Ovo je poslednja serija aviona Jak-130 ove godine isporučena Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Lovci Su-30SM2 će ući u sastav Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a kompanija je već započela proizvodnju aviona prema programu za narednu godinu", rekao je generalni direktor kompanije Jurij Sljusar.

Kako je dodao, letelica je prošla neophodna zemaljska i letna ispitivanja.

Lovci Su-30SM2 su modernizovana verzija Su-30SM, koji se već nalaze u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratne mornarice Rusije.

Novi avion je dobio poboljšani set avionike. Zahvaljujući modernizaciji prema tehničkim specifikacijama ruskog Ministarstva odbrane, povećane su borbene sposobnosti aviona: povećan je domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva, naoružanje je popunjeno novim oružjem visoke preciznosti za uništavanje vazdušnih, kopnenih i morskih ciljeva na dometu od nekoliko stotina kilometara.

Trenažni borbeni avion Jak-130, koji je razvio Konstruktorski biro Jakovljeva, je letelica za osnovnu i naprednu obuku pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Omogućava obuku pilota borbenih aviona 4. i 5. generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.