"Problemi u globalnoj ekonomiji postaće hronični"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2022.

15:34

EPA-EFE/KIRILL KALLINIKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

U pozdravnom govoru na poslovnoj konferenciji zemalja BRIKS-a, on je rekao da se "pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju uvođenjem novih politički motivisanih sankcija iznova i iznova", prenosi agencija Tas.

"Na delu je namerno raskidanje odnosa saradnje, prekidaju se transportni i logistički lanci. Sve je to suprotno zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici, šteti interesima preduzeća u globalnim razmerama i ima negativan uticaj na blagostanje stanovništva, u suštini, svih zemalja", naveo je Putin.

Ruski lider je ocenio da će, kao rezultat svega toga, problemi u globalnoj ekonomiji postati hronični. Nabrojao je u tom kontekstu smanjenje poslovne aktivnosti, rast nezaposlenosti, manjak sirovina i komponenata, pogoršanje problema u obezbeđivanju globalne prehrambene sigurnosti, rast cene žitarica i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

"Preduzetnici u našim zemljama (BRIKS) moraće da razvijaju poslovanje u otežanim uslovima, pošto zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine, nepovredivosti privatne svojine, vode suštinski neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući pokretanje štamparija novca, nekontrolisanu emisiju i gomilanje neobezbeđenih dugova", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska makroekonomska politika pokazuje delotvornost u uslovima pritiska spoljnih sankcija.

"Naša makroekonomska politika se zapravo pokazala delotvornom. Uspeli smo da zaštitimo ruski finansijski sistem i da krenemo sa stabilizovanjem situacije u industriji pružajući ciljanu socijalnu podršku građanima", rekao je ruski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: