Pentagonu 778 milijardi dolara: Podmornice, avioni, brodovi i - 300 miliona dolara Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa nedavno je odobrio Zakon za odobrenje sredstava za odbranu, javlja Vol strit žurnal.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.12.2021.

09:48

Pentagonu 778 milijardi dolara: Podmornice, avioni, brodovi i - 300 miliona dolara Ukrajini
Foto: Anelo/Shutterstock

Reč je o aktu kojim je zapravo izglasan odbrambeni budžet SAD težak 778 milijardi dolara, čak 25 milijardi više nego što je tražila Bajdenova administracija.

Za budžet je glasalo 363 predstavnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da finansijski zahtevi Pentagona imaju široku podršku sa obe strane političkog spektra - i među republikancima i među demokratama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zakon sada ide na glasanje u Senat, u kom je vođa demokratske većine Čak Šumer rekao da očekuje da će proći bez dodatnih amandmana. Nakon što i tamo prođe, ide predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na potpis.

Najviše u istoriji države: Za armiju izdvojili 53 milijarde dolara

Kako je to već ustaljena praksa u SAD, i ovaj odbrambeni budžet veći je od prethodnih - tako će ove godine na programe koji se tiču nacionalne bezbednosti biti utrošeno oko 753,5 milijardi dolara (od toga oko 37 milijardi dolara otpada na projekte Ministarstva energetike), dok je 2020. godine ta brojka iznosila 721,5 milijardi dolara.

Izdašni budžet omogućiće Ratnoj mornarici SAD da kupi 13 novih borbenih brodova, među njima i tri razarača klase Arleigh Burke, te dve nuklearne podmornice klase Virginia, a iako Pentagon to nije tražio, odobrena su sredstva i za nabavku 12 novih F/A-18E/F Super Horneta.

Amerikanci dali rok Hrvatskoj

Ni Vazdušne snage SAD neće ostati kratke za novo naoružanje pa im je tako odobren iznos za nabavku 17 borbenih aviona F-15EX (reč je o najnovijim varijantama legendarnog Eagle-a).

Iznos za nabavku najmodernijih F-35-ica je pak ostao u skladu sa predviđanjima.

Zanimljivo, u budžetu se našla stavka i od 300 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini, a određeni deo sredstava odvojiće i za osnivanje komisije koja će oceniti ulogu SAD u ratu u Avganistanu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: