Niz se nastavlja: Tehnološki div gasi gotovo 7.000 radnih mesta

Američki proizvođač računara Dell Technologies najavio je u da će ugasiti 6.650 radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

15:40

Niz se nastavlja: Tehnološki div gasi gotovo 7.000 radnih mesta
Ilustracija: Shutterstock/Nattawut Jaroenchai

Odluka je doneta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uslovima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja, prenosi Feniks magazin.

Tehnološki div time se pridružio nizu firmi, uključujući Alphabet, Amazon, Metu i Microsoft, koji su najavili desetine hiljada otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od kraha dot.coma na početku veka, prema savetodavnoj firmi Challenger, Gray & Christmas.

Amazon je tako u januaru počeo da deli otkaze 18.000 zaposlenih, Meta planira da otpusti 11.000, a Microsoft 10 hiljada radnika.

U 2022. tehnološki sektor najavio je više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima Challenger, Gray & Christmasa.

Uprava Della upozorila je na visok nivo neizvesnosti u poslovanju.

"Možemo tek pouzdano da utvrdimo da se situacija na tržištu kontinuirano pogoršava i da je budućnost neizvesna", napisao je u dopisu zaposlenima jedan od glavnih operativnih direktora Džef Klark.

Delovi dosadašnji potezi u borbi s izazovnim ekonomskim okruženjem, uključujući stanku u zapošljavanju spoljnih saradnika, ograničavanje putovanja i smanjenu potrošnju na spoljne pružatelje usluga, "više nisu dovoljni", rekao je Klark u dopisu koji je firma objavila.

Dell je krajem januara brojao oko 133.000 radnika od kojih je približno jedna trećina zaposlena u Sjedinjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: