Svet

Utorak, 05.06.2018.

16:06

Ni u kreativnoj industriji ne sme biti ''besplatnog ručka''

Za opstanak kreativne industrije u Srbiji, koja zapošljava oko 110.000 ljudi i prihoduje godišnje više od dve milijarde evra, država mora doneti dobre propise.

Izvor: Tanjug

Ni u kreativnoj industriji ne sme biti ''besplatnog ručka''
(Foto: Thinkstock)

Takođe treba i da ih beskompromisno primenjuje, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije Vladimir Marić je, na panelu PKS i Instituta za javnu politiku "Izazovi digitalne ekonomije, savremena rešenja za borbu protiv piraterije", rekao da će Srbija morati da poboljša zaštitu intelektualne svojine i zbog pregovaračkog Poglavlja 7.

On je ukazao da postoji velika veza kreativnih industrija i intelektualne svojine pošto ta industrija počiva na intelektualnoj svojini, kao i da su softveri, proizvodi muzičke, filmske i drugih industrija autorska dela.

"Ako bi se ukinula autorsko-pravna zaštita, ti proizvodi bi izgubili svoju tržišnu vrednost. Zato je za opstanak kreativnih industrija važno da država donese dobre propise i da ih beskompromisno primenjuje. Ni tu, kako kažu ekonomisti, ni za koga ne bi smeo da bude 'besplatan ručak'".

U Srbiji je prošle godine bilo registrovano 20.000 privrednih subjekata u oblasti kreativnih industrija.

Marić je naveo da je učešće kreativne industrije u BDP-u 7,5 odsto.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj kreativne industrije više doprinose nego turizam.

Marić je naveo da u kreativnoj industriji ima više od 50 odsto zaposlenih sa fakultetskim obrazovanjem.

Zamenik načelnika Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala SBPOK-a (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) Dragan Jovanović je rekao da je svim policijama u svetu sve teže da se bore sa savremenom piraterijom zbog novih tehnoloških izazova.

"Efikasna borba protiv kriminala se zasniva na dobroj međunarodnoj saradnji, a istraga često zavisi od podataka koji se dobiju iz inostranstva."

Kaže da internet pruža sve veću anonimnost i unverzalnost, kao i da se samo na Jutjubu svakog dana pregleda milijarda sati video-materijala i svako aplouduje šta god hoće.

Potpredsednik Upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije Mioljub Krsmanović je rekao da radio i TV stanice u našoj zemlji godišnje emituju skoro 30 miliona pesama i da u toj organizaciji uspeju autorski da prepoznaju oko 70 odsto repertoara.

"Piraterija je neovlašćeno korišćenje svakog autorskog dela, a svaki emiter treba da poseduje originalni snimak", rekao je on.

Cilj skupa je da podstakne dijalog u vezi sa propisima i njihovom primenom u oblasti zaštite intelektualne svojine u eri digitalne ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: