Svet

Utorak, 24.10.2023.

11:34

Nemačka ekonomija i dalje u padu

Ekonomska aktivnost u Nemačkoj je i dalje u padu, saopštio je danas "Market ekonomiks".

Izvor: Tanjug

Nemačka ekonomija i dalje u padu
Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Navodi se da je, prema preliminarnoj proceni, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj u oktobru pao na 45,8 poena sa 46,4 poena.

Tržišta su očekivala suprotan trend, odnosno blag rast ovog indeksa na 46,7 poena. PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 48,0 poena sa septembarskih 50,3 poena, a PMI u proizvodnji porastao na 40,7 poena sa 39,6 poena od prošlog meseca.

"Nemačka je loše započela četvrti kvartal, a mnogo toga ukazuje da je recesija već u toku. Prognoziramo da će nemačka privreda pasti za 0,4 odsto u poslednjem kvartalu ove godine i za 0,8 odsto na kraju godine", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, cene inputa u nemačkom sektoru usluga i dalje rastu neobično brzim tempom, najverovatnije zbog povećane cene energije i pritisaka na plate.

Postoji i tračak nade, a to je rast PMI u proizvodnji, koji signalizira da bi ovaj indikator mogao da se vrati iznad 50 poena na početku sledeće godine, zaključuje Sajrus de la Rubia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: