Nagrađuju otkaze: Za svako otpuštanje – 40.000 evra

Velika švajcarska banka Credit Suisse želi da svojim rukovodiocima isplati mega bonus u ukupnom iznosu od 350 miliona franaka (oko 354 miliona evra).

Svet

Izvor: Fenix-magazin/SÈ

Petak, 10.02.2023.

09:00

Nagrađuju otkaze: Za svako otpuštanje – 40.000 evra
Ilustracija: Shutterstock/ldutko

Preduslov za to je otpuštanje oko 9.000 radnika.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, jedan posto radne snage na najvišim pozicijama, njih oko 500, dobiće dodatnu isplatu. Cilj je održati moral na visokom nivou u ovom teškom trenutku za banku.

Novac za otpuštanje kolega

Preračunato, banka šefovima isplaćuje gotovo 40.000 evra bonusa za svakog radnika kom uruče otkaz.

Credit Suisse je pokucao na vrata deoničara kako bi saznao podržavaju li ovu finansijsku raspodelu.

Apsurd u svemu je, po pisanju nemačkih medija, to što glavni menadžeri rade loš posao, zbog čega je banka je 2022. godine više puta zatvorena s gubitkom u milijardama.

Nakon poslednjeg tromesečja u crvenom, krajnji rezultat za celu godinu bio je deficit od 7,3 milijarde švajcarskih franaka (7,4 milijarde evra). Credit Suisse objavio je to u četvrtak. To je najveći pad od finansijske krize 2008. godine.

Deoničari i klijenti oprezni

Nakon glasina da je banka u problemima, klijenti su povukli novac u velikim razmerama: dobrih 100 milijardi evra (neto). Uprkos tome, vlasnici kompanije trebalo bi da dobiju dividendu od oko 5 centi po deonici za 2022. godinu.

Credit Suisse prošle je jeseni najavio veliko restrukturiranje.

Do 2025. velika banka želi da smanji svoje troškove za oko 15 posto ili za oko 2,5 milijardi franaka (2,4 milijarde evra).

Smanjenje 9.000 radnih mesta trebalo bi da pomogne i poboljšati finansijsku situaciju.

Imidž banke će se verovatno pogoršati zbog milionskih bonusa za masovne otkaze, pišu nemački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: