Svet

Petak, 29.12.2023.

13:53

Milej obavestio Kinu i Rusiju da Argentina neće u BRIKS

Novi argentinski predsednik Havijer Milej odbacio je geopolitičku bliskost sa Kinom i Rusijom.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: EPA-EFE/Enrique Garcia Medina

Naime, pre nekoliko dana je ruskom i kineskom kolegi, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu, poslao pismo u kojem ih obaveštava da se Argentina povlači iz multilateralnog foruma BRIKS.

Počelo je: Šok za šokom

Argentinski predsednik je razgovarao o ovoj odluci sa brazilskim kolegom Lulom da Silvom, Narendrom Modijem iz Indije i južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom, preneo je Infobae.

Organizacija BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) priključila je Argentinu samitu koji je održan u Johanesburgu krajem avgusta.

Na sastanku je izglasano da se u BRIKS pozovu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Iran, koje su ključne zemlje kada je reč o dogovorima o međunarodnoj nafti i cenama gasa, počev od 2024. godine.

Ministarka spoljnih poslova Argentine Dijana Mondino rekla je krajem novembra da se ta zemlja neće priključiti organizaciji BRIKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: