Svet

Petak, 29.12.2023.

13:53

Milej obavestio Kinu i Rusiju da Argentina neće u BRIKS

Novi argentinski predsednik Havijer Milej odbacio je geopolitičku bliskost sa Kinom i Rusijom.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: EPA-EFE/Enrique Garcia Medina

Naime, pre nekoliko dana je ruskom i kineskom kolegi, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu, poslao pismo u kojem ih obaveštava da se Argentina povlači iz multilateralnog foruma BRIKS.

Počelo je: Šok za šokom

Argentinski predsednik je razgovarao o ovoj odluci sa brazilskim kolegom Lulom da Silvom, Narendrom Modijem iz Indije i južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom, preneo je Infobae.

Organizacija BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) priključila je Argentinu samitu koji je održan u Johanesburgu krajem avgusta.

Na sastanku je izglasano da se u BRIKS pozovu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Iran, koje su ključne zemlje kada je reč o dogovorima o međunarodnoj nafti i cenama gasa, počev od 2024. godine.

Ministarka spoljnih poslova Argentine Dijana Mondino rekla je krajem novembra da se ta zemlja neće priključiti organizaciji BRIKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: