Biz - B92.net

Mediji: EU ima plan? Evo rešenja kako da kupuje ruski gas uprkos sankcijama

Evropska unija razradila je rešenje kako da uvozi ruski gas bez kršenja evropskih sankcija i ispunjavajući zahtev Rusije da plaća ugljovodonike u rubljama.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

Blumberg navodi da je Evropska komisija na zatvorenom zasedanju u petak obavestila zemlje-članice Evropske unije da će u novim smernicama jasno izložiti da kompanije mogu da otvaraju račune u "Gasprombanci", pri čemu moraju da vrše plaćanja u dolarima ili evrima i da se izjašnjavaju da na tome svoje obaveze po ugovoru smatraju ispunjenim. Ukoliko se ovi uslovi budu poštovali, regulator neće smatrati postupke kompanija kršenjem sankcija.

Na sastanku je došlo do niza nesuglasica po ovom pitanju. Dok su Nemačka, Mađarska, Francuska i Italija podržale predloženi plan, Poljska je i dalje imala pitanja o pravnoj strani nove odluke, a njeni predstavnici su predložili da se održi sastanak na nivou ambasadora EU.

Neke zemlje su takođe bile nezadovoljne što nove smernice ne daju tačna uputstva da li evropske kompanije mogu da otvaraju račune u rubljama kod "Gasprombanke".

Kako navodi agencija, ovaj aspekt je jedan od ključnih, jer je otvaranje računa u rubljama ranije smatrano kršenjem sankcija, iako to nije zabeleženo na papiru.

Početkom nedelje Blumberg je pisao da je "20-tak evropskih kompanija već otvorilo račune u Gasprombanci" za plaćanje isporuka ruskog gasa, a još 14 je zatražilo spisak dokumenata potrebnih za otvaranje takvih računa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji "Gasprom" da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.