Manji PDV na gas ne pomaže industriji?

Manji porez na dodatu vrednost na gas koji je nemačka vlada najavila zbog vrtoglavog rasta cena tog energenta šalje pogrešnu poruku.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

16:25

Manji PDV na gas ne pomaže industriji?
Ilustracija: Shutterstock/Dmitry Naumov

To je saopštilo Udruženje nemačke industrije (BDI).

Važnije je, dodaje se, zaštititi konkurentnost industrije i rasteretiti preduzeća.

Vlada planira da niži PDV važi koliko i poseban namet na gas, odnosno doplata – od 1. oktobra ove do kraja marta 2024. godine. Doplata treba da rastereti uvoznike gasa, pošto će se deo njihovih enormno povećanih izdataka preliti na krajnje potrošače.

Uvoznici, da bi ispunili ugovorene obaveze, umesto ruskog, moraju da kupuju skuplji gas i zato su u gubicima.

"Ostaje važno da se štedi gas. Rasterećenje kroz niži PDV ne pomaže preduzećima, pošto preduzeća ne plaćaju PDV", izjavio je za agenciju DPA zamenik glavnog poslovođe BDI Holger Leš.

Leš je naglasio da će nameti opteretiti preduzeća i do 30.000 evra po zaposlenom.

"Preduzeća se inače već bore sa izdacima za energiju koji prelaze granice. Političari moraju čvrsto da čuvaju konkurentnost industrije i rasterete firme kojima treba zaštita", rekao je Leš.

Doplatu, dodao je, treba smanjiti i zauzvrat produžiti važenje te mere. BDI traži i obaranje cene struje na evropski minimum, da država subvencioniše naknade operatera. Takođe traže da nastave poresko rasterećenje za energente i sistem koji preduzećima omogućava da dobiju nazad deo poreza na električnu energiju koji su platila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: