Još jedna zemlja se okomila na kriptovalute

Španija je odlučila da pooštri pravila o oglašavanju kriptovaluta, nedavno je objavio državni regulator berze.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 24.01.2022.

12:10

Još jedna zemlja se okomila na kriptovalute
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Ona se na takav pozet odlučila kako bi osigurala da ulagači budu svesni rizika povezanih s kriptovalutama.

Nova pravila stupaju na snagu u februaru. Oglašavanje neregulisanih kriptovaluta, poput bitkoina, naglo je poraslo, uglavnom zbog onlajn influensera, što je privuklo pažnju regulatornih tela širom sveta, prenosi portal Seebiz.

Rizik od "pogrešne prodaje": Pooštravaju se pravila za reklamiranje kriptovaluta

Prema novim pravilima, koja će stupiti na snagu u Španiji sledećeg meseca, oglasi za kriptovalute moraće da budu "jasni, uravnoteženi, nepristrani i neobmanjujući", navodi španska vladina agencija CNMV, koja je zadužena za regulisanje tržišta deonica, navodi se u saopštenju.

Oglasi će takođe morati da sadrže informacije o riziku na istaknutom mestu. Međutim, davaoci kripto usluga moraće da obaveste regulatora najmanje deset dana unapred o svim oglasima usmerenim na najmanje 100.000 ljudi. Ova pravila primenjivaće se i na promotivne aktivnosti i oglašavanje u tuđe ime, kao što to čine uticajni ljudi.

Upozoravaju: Može da dođe do "ledenog doba"

U novembru prošle godine regulator se "obrušio" i na špansku fudbalsku zvezdu Andresa Inijestu, nakon što je promovisao kriptovalute na svojim društvenim mrežama. CNMV mu je na Tviteru odgovorio da bi trebalo da se informiše o kriptovalutama pre nego što ulaže u njih ili ih preporučuje drugima.

Kina hoće da ih "sahrani": "Ilegalno je"

Kina je, podseća portal, prošlog septembra odlučila da pooštri svoje poslovanje s kriptovalutama, proglasivši takve transakcije nezakonitim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: