Ipak ponovo kupuju ruski gas

Kompanija 'Letonija gas' je ponovo počela da kupuje ruski gas.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.07.2022.

08:55

Ipak ponovo kupuju ruski gas
Ilustracija: Shutterstock/Belish

Međutim, ne kupuje ga od Gasproma, već od drugog dobavljača, i plaća ga u evrima, izjavio je direktor kompanije Ajgars Kalvitis, prenosi Sputnjik.

"Kompanija sada dobija gas iz Rusije, ali ne kupujemo gas od Gasproma, jer njemu ne možemo da platimo. Imamo drugog dobavljača. Informaciju ko je novi dobavljač ne otkrivamo javnosti", rekao je on Letonskoj televiziji. Kalvitis je takođe naveo da kompanija plaća gas u evrima, a ne u rubljama.

Parlament Letonije je u julu usvojio izmenu zakona o energetici kojom je zabranjena kupovina ruskog gasa, a ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs je izjavio da zemlja namerava da ovaj kanal izuzme za isporuku resursa.

U maju je Komisija za tržište finansija i kapitala Letonije odbila da izda kompaniji 'Letonija gas' posebnu dozvolu za plaćanje ruskog gasa u rubljama. Ranije je rukovodstvo kompanije saopštilo da plaćanje gasa u rubljama formalno ne krši sankcioni režim i da je moguće. Međutim, ova izjava je ubrzo uklonjena sa sajta kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: