Biz - B92.net

Grci zbog krize menjaju radno vreme u radnjama

Energetska kriza menja radno vreme u prodavnicama, a početak je dalo Udruženje trgovaca Soluna.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Sorbis / Shutterstock.com
Foto: Sorbis / Shutterstock.com

Udruženje je u svim formalnostima pokrenulo pitanje skraćenog radnog vremena i dalo relevantan predlog. Slična razmišljanja navodno ima i Trgovinsko udruženje u Atini, dok o toj ideji razmišlja i Ministarstvo razvoja, prenosi Blic.

Drastičan pad prihoda prodavnica i gušenje kupovne moći potrošača kao rezultat energetske krize podigli su uzbunu sa radikalnim smanjenjem radnog vremena koje je na stolu.

Trgovinsko udruženje u Solunu predložilo je skraćeno radno vreme u popodnevnim/večernjim satima.

Prema pisanju lista Efimerida ton sintakton, Udruženje je u saopštenju predložilo da novo skraćeno radno vreme stupi na snagu od sledeće nedelje, odnosno od ponedeljka, 10. oktobra 2022. godine.

Predloženo radno vreme treba da bude strukturirano na sledeći način:

Ponedeljak - Sreda - Subota: 10:00 do 16:00 časova

Utorak – četvrtak – petak: od 10:00 do 19:00 časova

Program koji je predložilo Udruženje potpuno eliminiše nedeljno otvaranje radnji kao i rad sa podeljenim radnim vremenom.

"Zbog problema koje stvara energetska kriza i nepredviđenih teškoća predstojeće zime, smanjenja prometa na tržištu i zahteva vlade za smanjenjem potrošnje električne energije, Upravni odbor Solunskog trgovinskog udruženja je odlučio da predloži smanjenje poslovanja sati radnji u popodnevnim/večernjim satima“, navodi se u saopštenju.

Foto: Shutterstock/Andreas Prott
Foto: Shutterstock/Andreas Prott

Slična razmišljanja navodno postoje i u Atinskom trgovinskom udruženju koje, međutim, predlaže da takva regulacija bude, a ne dobrovoljna, i da uključuje i supermarkete kako bi se izbegla "nelojalna konkurencija" jer supermarketi prodaju i proizvode osim hrane i pića.

Supermarketi i veliki lanci prodavnica, kako u Grčkoj, tako i u inostranstvu, navodno se protive smanjenom radnom vremenu, smatrajući da će korist biti minimalna, a posledice posebno negativne u nizu stvari, kao što su zapošljavanje, poslovni promet i usluga za građane.

Navode i da će to biti negativno za potrošače koji su naučili određeni raspored i teško da će moći da promene navike. Istovremeno napominju da će, ako skraćeno radno vreme stupi na snagu, zapošljavanje neizbežno biti pogođeno u periodu od ključnog značaja za grčku ekonomiju.

Pored toga, oni tvrde da će korist biti minimalna, jer komercijalna preduzeća i supermarketi nemaju uređaje koji troše energiju, a jedina potrošnja energije odnosi se na svetla i klima uređaje. Čak ni u supermarketima koji imaju velike frižidere, smanjenje radnog vremena neće doneti nikakav efekat, jer oni rade 24 sata dnevno.

Ministarstvo razvoja nije negativno prema predlogu skraćenog radnog vremena u prodavnicama jer će to poslužiti centralnoj političkoj liniji za smanjenje potrošnje energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.