Svet

Nedelja, 12.11.2023.

08:38

Finci se brišu iz registra i beže iz zemlje: Utočište im više nije Švedska

Više Finaca sada se seli u Norvešku u potrazi za boljom zaradom, umesto u Švedsku što je ranije bio slučaj.

Izvor: Tanjug

Finci se brišu iz registra i beže iz zemlje: Utočište im više nije Švedska
Foto: shutterstock, LStockStudio

Ovo se navodi u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, je uglavnom bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde se godišnje preseli do 2.000 finskih državljana.

Međutim, sada je državljanima Finske Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara, navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

Kako se navodi, trend je posebno izražen među medicinskim sestrama, dok je u isto vreme Finska suočena sa nedostatkom osoblja u zdravstvenom sektoru.

Skoro hiljadu registrovanih medicinskih sestara u Finskoj prošle godine je izbrisano iz nacionalnog registra.

Čest razlog za napuštanje profesije, prema licencnom organu Valviri, bilo je nezadovoljstvo trenutnim stanjem u tom sektoru.

Prema istraživanju finskog javnog servisa Yle prošle godine su smanjeni kapaciteti bolničkih odeljenja širom Finske, a neka su čak i zatvorena, zbog nedostatka medicinskih sestara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: