Farme u problemima: Država će ostati bez svinja?

Na farmama u Nemačkoj je sve manje svinja. Statističari su u sredu rekli da je prema podacima od 3. novembra bilo 21,3 miliona grla.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2022.

15:06

Farme u problemima: Država će ostati bez svinja?
Ilustracija: Shutterstock/Julia Lototskaya

To je nagli pad za više od 10 odsto, odnosno dobrih 2,4 miliona životinja za godinu dana. Samo od 2020. godine, broj svinja je opao za skoro petinu (18,2 odsto) i skoro za četvrtinu za deceniju.

Poređenja radi - 1990. godine je u Nemačkoj bilo oko 30,8 miliona svinja.

Mnoge farme su u problemima, između ostalog i zbog skupih energenata, đubriva i stočne hrane, objasnili su statističari. Potrošnja svinjskog mesa u Nemačkoj takođe godinama opada.

S obzirom na ekonomski pritisak, broj farmi svinja je za godinu dana opao za više od 10 odsto, na 16.900, prema podacima od 3. novembra.

Za deceniju to je minus za više od 43 odsto. Istovremeno, više je velikih farmi - prosečan broj svinja na velikim gazdinstvima porastao je sa 949 na 1.259.

Broj goveda u Nemačkoj je, međutim, ostao skoro isti u poređenju sa poslednjim istraživanjem od 3. maja, na oko 11 miliona grla. U slučaju krava muzara, nastavlja se dugotrajni trend pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: