EU uskoro počinje pregovore sa Rusijom o isporukama gasa?

Evropska unija će uskoro početi pregovore o isporukama ruskog gasa, saopštio je francuski poslanik Tjeri Marijani u intervjuu listu "Izvestija".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2023.

08:25

EU uskoro počinje pregovore sa Rusijom o isporukama gasa?
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Mislim da će pregovori o isporuci ruskog gasa početi narednih nekoliko meseci. Evropske prestonice se trenutno previše plaše da će izazvati nezadovoljstvo Vašingtona ili da će biti mete ucena ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Poslanik je skrenuo pažnju da je zima u evropskim zemljama prilično blaga. Prema njegovim rečima, stanovništvo još nije pogođeno restrikcijama struje. Ali, kako ističe Marijani, evropske države shvataju da je njihova strategija izbegavanja kontakta sa Rusijom nemoguća na duže staze.

"Tečni prirodni gas je skup, pronađene alternative još nisu efikasne, a grupna kupovina izgleda ne funkcioniše“, dodao je zamenik.

Prema rečima poslanika, Evropska komisija se zalaže za prestanak kupovine ruskih energetskih resursa. On je pojasnio da je do februara prošle godine Evropska unija bila zavisna od ruske struje 25 odsto, a od gasa 40 odsto. On je dodao da nas ova situacija podseća da je "Ruska Federacija naš sused i da dugoročno moramo da obnovimo odnose sa Moskvom", uveren je parlamentarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: