Svet

Četvrtak, 24.02.2022.

19:07

EU i G7 najavili razorne pakete sankcija

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se večeras u 20 časova u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

EU i G7 najavili razorne pakete sankcija
Ilustracija: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Tu će se odlučivati i o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji zbog, kako u Briselu ocenjuju, "varvarskog napada" Rusije na Ukrajinu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će liderima EU predstaviti paket restriktivnih mera protiv Rusije, za koji se navodi da će biti "najjači paket sankcija koji je Unija ikada usvojila".

U diplomatskim izvorima EU se najavljuje da bi ove sankcije mogle da se odnose i na zabranu izvoza ruske nafte i uglja u EU.

"Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposobnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka finansijskom tržištu Unije", kaže Ursula fon der Lajen.

"Najveći i najoštriji paket sankcija koji je Rusija ikad videla"

U pozivnom pismu liderima EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se na večerašnjem samitu razgovarati i o zaštiti međunarodnog poretka, kao i o podršci EU narodu Ukrajine.

"Agresivne akcije Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. One takođe podrivaju evropski bezbednosni poredak. Za takve aktivnosti nema mesta u 21. veku", ocenjuje Mišel.

Akcije se stropoštale posle Džonsonovog izlaganja

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, pred samit lidera, poručio je da EU sprema hitnu pomoć Ukrajini i da je spremna da podrži akcije evakuacije, uključujući građane EU koji su pogođeni ruskim napadom.

Do vanrednog samita lidera EU dolazi samo dan nakon što je Unija uvela prvi paket sankcija protiv onih koji su u Rusiji umešani u priznavanje nezavisnosti otcepljenih republika Donjecka i Luganska, onih koji su finansijski ili vojno operativno pomagali taj proces, ali i protiv samih oblasti Donjecka i Luganska sa kojima je EU prekinula trgovinske odnose.

EU usvojila paket sankcija; "Zaboleće Rusiju i to snažno"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zahvalio se liderima zemalja članica EU na pokazanom evropskom jedinstvu i brzom usvajanju prvog paketa sankcija i naglasio da je za EU važno da nastavi da bude "jedinstvena i odlučna" i zajednički definiše kolektivni pristup ukrajiskoj krizi i Rusiji.

U EU navode da očekuju da će odluka lidera 27 zemlja čanica večeras biti jednoglasna kada je reč o novom paketu sankcija protiv Rusije.

G7 najavio sankcije: Putin stao na pogrešnu stranu istorije

I lideri Gupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) snažno su danas osudili, kako su naveli, "invaziju Rusije na Ukrajinu" i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Lideri G7 su u zajedničkoj izjavi posle virtualnog sastanka naveli da je ruski predsednik Vladimir Putin "ponovo izazvao rat na evropskom kontinentu" i ocenili da je Putin stao na "pogrešnu stranu istorije", prenosi Si-En-En.

Zbog rata nema piva

"Osuđujemo predsednika Putina zbog njegovog stalnog odbijanja da se uključi u diplomatski proces za rešavanje pitanja koja se odnose na evropsku bezbednost, uprkos našim ponudama u više navrata", navodi se u saopštenju.

Lideri G7 poručili su da su uz partnere, uključujući NATO, EU i njene države članice, kao i Ukrajinu, i da su odlučni da urade ono što je neophodno kako bi se sačuvao integritet međunarodnog poretka zasnovan na pravilima.

Oni su naglasili da podržavaju dosledan i konstruktivan angažman i koordinaciju među glavnim proizvođačima energije i potrošačima kako bi se obezbedilo stabilno globalno snabdevanje energijom i istakli da su spremni da reaguju kako bi rešili potencijalna ometanja, dodaje Rojters.

Jedan sektor posebno na udaru: "Sankcije će naneti ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji"

Sastanak je trajao nešto više od jednog sata, rekao je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Bela kuća saopštila je da su na virtuelnom sastanku učestvovali predsednik SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Fumio Kišida, britanski premijer Boris Džonson, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Oglasio se i Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da su se lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) saglasili da krenu napred u vezi sa "razornim paketima sankcija" i drugim ekonomskim merama kako bi se Rusija smatrala odgovornom za napad na Ukrajinu.

"Jutros sam se sastao sa svojim kolegama iz G7 da razgovaramo o neopravdanom napadu predsednika Putina na Ukrajinu i dogovorili smo se da nastavimo dalje s razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost", naveo je Bajden na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

Panika na svetskim berzama: Opšta rasprodaja

Lideri G7 snažno su ranije danas osudili "invaziju Rusije na Ukrajinu" i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Oni su u zajedničkoj izjavi posle onlajn sastanka naveli da je ruski predsednik "ponovo izazvao rat na evropskom kontinentu" i ocenili da je Putin stao na "pogrešnu stranu istorije", prenosi Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: