EK predložila reviziju pravila o GMO: Ublažavaju ograničenja

Evropska komisija predložila je danas reviziju svojih pravila o genetski modifikovanim usevima (GMO).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2023.

18:40

EK predložila reviziju pravila o GMO: Ublažavaju ograničenja
Ilustracija: EPA-EFE/LASZLO CZIKA

Na taj potez odlučila se kako bi se ublažila pojedina ograničenja za biljke koja su rezultat novije tehnologije za uređivanje gena.

Kako prenosi Rojters, EK je takav potez obrazložila time što nastoji da poljoprivrednicima omogući pristup otpornijim usevima i kako bi se smanjila upotreba hemijskih pesticida. EK je pokrenula reviziju 2021. nakon što je zaključila da zakon o GMO iz 2001. ''nije pogodan''.

Komisija je danas predložila da se biljke nove genomske tehnike (NGT) podele u dve kategorije, pa bi se tako usevi koji se mogu dobiti prirodnim ili konvencionalnim uzgojem bili izuzeti od GMO zakonodavstva i zahteva za obeležavanje, dok bi se sve ostale biljke tretirale kao GMO, za koje je potrebna procena rizika i autorizacija.

Biljke će se kvalifikovati za prvu kategoriju ako nema više od 20 genetskih modifikacija.

Brži proces odobravanja bi se primenio za drugu kategoriju biljaka ako su, na primer, tolerantnije na klimatske promene ili zahtevaju manje vode ili đubriva.

''Oplemenjivanje biljaka obično traje više od jedne decenije od prvih pozitivnih rezultata istraživanja do ulaska na tržište. Uređivanje gena nam omogućava da izvučemo pet godina iz ovog procesa", rekao je šef odeljenja za održivost kompanije Bajer Matijas Berninger.

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da je biljkama potrebna pažljiva kontrola i da predlog rizikuje da evropska poljoprivreda postane zavisna od velikih agrobiznis kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

12 h

Podeli: