Svet

Sreda, 13.12.2023.

21:14

EK odmrzla sredstva Mađarskoj

Evropska unija je odlučila večeras da odmrzne 10,2 milijarde evra sredstava namenjenih Mađarskoj, javlja Blumberg.

Izvor: Tanjug

EK odmrzla sredstva Mađarskoj
Foto: shutterstock, Tupungato

Evropska komisija je odmrznula ova sredstva, koja čine trećinu sredstava koje je EU zamrzla pre godinu dana zbog spornog pitanja vladavine prava i zabrinutosti o korupciji u toj zemlji, istovremeno objavljujući da je vlada Viktora Orbana usvojila zakone kojim se osigurava nezavisnost sudstva.

Mađarska će sada moći da podnese izveštaje o troškovima u projektima Evropskoj uniji i da joj bude nadoknađeno oko 10,2 milijarde evra, u skladu sa načinom na koji se raspodeljuju sredstva bloka.

"Nakon temeljne procene i nekoliko dijaloga sa mađarskom vladom, Komisija smatra da je Mađarska preduzela neophodne mere na koje se obavezala, u oblasti nezavisnosti sudstva", dodali su iz Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: