Danas zvanično

El Salvador postao je danas prva zemlja u svetu u kojoj je bitkoin postao zvanična valuta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2021.

09:05

Danas zvanično
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Predsednik te zemlje Najib Bukele predočio je plan za njegovo uvođenje u junu, a vlada zemlje predstavlila je ovaj potez kao način da se poveća otvaranje novih radnih mesta i unapredi ekonomski razvoj, smanjenjem zavisnosti od američkog dolara.

Bukele je juče, prema pisanju Rojtersa, saopštio da El Salvador poseduje 400 bitkoina. Kako podseća strani medij, Bukele je prethodno otkrio da je El Salvador kupio prvih 200 bitkoina, najavivši na Tviteru da će njihovi brokeri kupovati mnogo više.

Vrednost ova kriptovalute porasla je sinoć za 1,49 odsto na više od 52.680 dolara, pokazali su podaci Refinitiv Eikon-a.

Novčić je, podsetimo, skočio i u junu, kada parlament koji kontroliše predsednik Bukele usvojio odgovarajući zakon po ubrzanom procesu - i to za 13 procenata.

Ipak, ovako krupnu promenu mnogi su okarakterisali kao odvažni eksperiment. Zašto je donesena ova odluka - nije baš najjasnije.

"Zemlja koja je zarobljena u ludom monetarnom sistemu (dolarizacija) ide ka još luđem sistemu. Teško je pronaći razlog kako bi se ovo moglo dobro završiti", rekao je ranije u jednom tvitu zaprepašćeni ekonomista sa Harvarda Dani Rodrik.

Bosanac ukrao Hrvatima 133.000 evra, pa kupio bitkoine: Danas vrede 907 miliona

Politikolog i stručnjak za Centralnu Ameriku Kristijan Ambrosius sa Slobodnog univerziteta u Berlinu u intervjuu za Dojče vele poručio je da je primetno da se Bukele uglavnom obraćao investitorima u svojim izjavama i da nije objasnio mnogo o zakonu u svojoj zemlji.

Za legalizaciju bitkoina se stalno navode dve prednosti: siromašnim ljudima, od kojih mnogi nemaju bankovni račun, pružio bi bolji pristup sistemima plaćanja, a otpadaju visoke naknade kada građani koji žive u inostranstvu novac šalju kući. Ambrosius smatra da su oba argumenta naduvana.

"Svako ko želi da obavi transfer bitkoinom može to i sada. Nije potrebno odobrenje države", kaže on. Pored toga, mnogi migranti bi verovatno prvo morali da zamene svoj novac za bitkoin, a to bi izazvalo transakcione troškove.

Dozvola ili obaveza korišćenja bitkoina nije isto što i finansijska inkluzija, naglasio je Ambrosius.

"Finansijska inkluzija, pristup finansijskim uslugama znači: pouzdane mogućnosti štednje, pristup kreditima pod razumnim uslovima, pristup osiguranju ili drugim finansijskim proizvodima".

Više o tome da li je El Salvador na putu da postane raj za pranje novca, pročitajte u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: