Svet

Ponedeljak, 01.01.2024.

08:25

BRIKS se menja; Rusija preuzima kontrolu

Rusija preuzima jednogodišnje rotirajuće predsedavanje proširenom BRIKS-u.

Izvor: Tanjug

BRIKS se menja; Rusija preuzima kontrolu
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Pet novih članica – Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija – formalno postaju punopravne članice grupe BRIKS i počinju zajednički rad u tom svojstvu od danas, 1. januara, pod predsedavanjem Rusije, koja preuzima tu funkciju od Južne Afrike.

Argentina je trebalo da postane šesta nova članica ove asocijacije, ali je 29. decembra novi argentinski predsednik Havijer Milej zvanično obavestio članice BRIKS-a da će njegova zemlja odbiti poziv da se pridruži toj grupi nakon samita u Johanezburgu u avgustu 2023. godine.

Milej je u svom pismu naveo da smatra da je učešće njegove zemlje u grupi BRIKS u ovom trenutku neprikladno, prenosi Tas.

Kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva će tokom svog jednogodišnjeg predsedavanja učiniti sve da pet novih članica BRIKS-a može „harmonično da se integriše u način rada organizacije“.

Pripremajući se da preuzme mesto predsedavajuće u BRIKS-u od Pretorije, Moskva je više puta izjavljivala da će nastaviti kurs ka širenju globalnog uticaja grupe.

Među prioritetima Moskve biće stvaranje zajedničkog mehanizma trgovinskog poravnanja u okviru ekonomija BRIKS-a.

Generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove (RIAC) Ivan Timofejev rekao je da će finansijska saradnja biti prioritetna tačka dnevnog reda, posebno imajući u vidu uslove uvođenja sankcija bez presedana Rusiji, kao i sankcija protiv Kine, dve od četiri članice osnivača BRIKS-a.

"Niko ne može da garantuje da zapadne sankcije neće biti uvedene drugim zemljama. Stoga će pitanja koja se tiču finansijskih odnosa, naravno, zauzeti važno mesto na dnevnom redu ruskog predsedavanja", objasnio je on.

Očekuje se da će Rusija nastaviti razgovore o postizanju rešenja na Bliskom istoku započete na vanrednom samitu u novembru, kao i o drugim svetskim pitanjima o kojima se tradicionalno raspravlja među zemljama BRIKS-a.

Druge potencijalne teme uključuju iskustvo pojedinih zemalja u korišćenju veštačke inteligencije.

Pažnja će biti posvećena i finalizaciji nove kategorije partnerskih država BRIKS-a. Biće razmatrane prijave iz više od 20 zemalja koje su izrazile želju da se pridruže BRIKS-u, a prioritet će imati kandidature Belorusije i Kazahstana.

Moskva je već najavila oko 200 odvojenih događaja vezanih za BRIKS, od kojih će oko 10 biti održano na ministarskom nivou. Među ruskim gradovima koji će biti domaćini važnih događaja BRIKS-a nalaze se Nižnji Novgorod i Kazanj.

Nižnji Novgorod će na leto biti domaćin sastanka ministara spoljnih poslova BRIKS-a, dok će Kazanj biti domaćin godišnjeg samita BRIKS-a u oktobru.

BRIKS je formiran 2006. godine i prvobitno je uključivao Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Južna Afrika se pridružila BRIKS-u 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: