"Bog rata" stiže u Poljsku

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju projektila i raketa dugog dometa Poljskoj u ugovoru vrednom do 10 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Blic

Sreda, 08.02.2023.

10:39

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Kako prenosi Rojters, protivvazdušni artiljerijski raketni sistem HIMARS, se, prema ocenama ukrajinskih zvaničnika, pokazao kao veoma efikasan za uništavanje ruskih skladišta oružja i komandnih centara, zbog čega su ga vojni analitičari nazvali "bog rata".

Ovaj paket uključuje 18 HIMARS lansera, rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) dometa 297 kilometara i više od 1.000 vođenih sistema za višestruko lansiranje raketa (GMLRS).

SAD su odbile ukrajinske zahteve za ATACMS projektile, tako da Poljska ne bi mogla da prenese bilo koji ATACMS Ukrajini, bez odobrenja Vašingtona.

Poljska, kao i susedna Češka, od početka sukoba Rusije i Ukrajine 24. februara nastoje da se oslobode ruskog i sovjetskog oružja i tehnike i zamene ih sredstvima zapadne proizvodnje, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: