Vesti -

Bankarska kriza na pomolu? Bajden: Nisu svi zaštićeni

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je američki finansijski sistem na čvrstim osnovama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL
EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Obećao je da će one koji su doveli do kolapsa dve banke smatrati odgovornima, i rekao da će podstaći Kongres da ojača regulaciju bankarskog sistema.

''Amerikanci mogu da veruju da je bankarski sistem bezbedan. Vaša sredstva će biti tamo kada vam zatrebaju'', rekao je Bajden danas u Beloj kući nakon što su kolaps banke Silicijumske doline i banke Signačer izazvale strepnju od potpune bankarske krize, prenosi Blumberg.

Predsednik SAD je naveo da svi klijenti koji su imali sredstva u obe banke mogu ''biti sigurni da će biti zaštićeni i da će od danas imati pristup svom novcu''.

Dodao je da poreski obveznici neće snositi gubitke, da će tražiti od Kongresa da ojača bankarske propise i da će oni koji su doveli do kolapsa banaka odgovarati.

On je rekao da investitori neće biti zaštićeni.

''Oni su svesno rizikovali i kada se rizik ne isplati investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam'', rekao je Bajden.

Najava Federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita došla je pred kraj vikenda tokom kojeg je došlo do kolapsa Signačer banke sa sedištem u Njujorku, zajedno sa povećanom zabrinutošću zbog efekata prelivanja od SVB-a i Signačera na druge regionalne zajmodavce i širu privredu, prenosi Blumberg.

Republikanci su ocenili da Bajden ovim potezima podstiče inflaciju, dok su neki na levici, kako se navodi, doveli u pitanje tempo povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Finansijska kriza bi predstavljala veliki izazov za Bajdena uoči pokretanja njegove predizborne kampanje za izbore 2024.

Pročitajte više:

Totalni kolaps banke: Najveći bankrot od 2008. godine

Još jedan kolaps

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.