Svet

Četvrtak, 24.02.2022.

19:44

Bajden objavio novi paket sankcija

Američki predsednik Džozef Bajden izneo je novi paket sankcija Rusiji.

Izvor: B92.net

Bajden objavio novi paket sankcija
Foto: Profimedia/UPI

On je predstavio set mera, uključujući kontrolu izvoza, koje će, prema njegovim rečima, "nametnuti ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji, kako odmah tako i kasnije, tokom vremena".

"SAD ovo neće uraditi same - 27 članica EU, Velika Britanija i drugi su se pridružili sankcijama", kazao je.

On je, podsetimo, ranije tokom dana, poručio da su se lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) saglasili da krenu napred u vezi sa "razornim paketima sankcija".

"Ograničićemo Rusima poslovanje u dolarima, evrima, funtama i jenima. Zaustavićemo mogućnost finansiranja ruske vojske. Onemogućićemo ih da se takmiče u visokotehnološkoj ekonomiji 21. veka. Već smo videli kako je danas pala rublja", kazao je Bajden večeras.

U obraćanju novinarima naveo je da nove sankcije uključuju četiri ruske banke, "korumpirane milijardere" i njihove porodice koje su bliske Kremlju.

"Danas sankcionišemo još četiri banke, među kojima i VTB", kazao je.

Akcije VTB-a, druge po veličini banke u Rusiji, nedavno su pale za 42 odsto na berzi, nakon što je objavljeno da će Velika Britanija zamrznuti imovinu svih velikih ruskih banaka, uključujući i pomenutu VTB.

SWIFT

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani pristupa Rusiji platnom sistemu SWIFT, Bajden je kazao da sankcije bankarskom sektoru imaju možda i veće posledice od onih koje bi donelo isključivanje iz SWIFT-a.

Šta je SWIFT i zašto bi to moglo da bude oružje kog se Rusija najviše boji?

"To je uvek opcija, ali trenutno to nije nešto što ostatak Evrope želi", rekao je američki predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: