Tviter zainteresovan za kupovinu TikToka: Da li će uspeti da prikupi novac?

Vašington -- Tviter se obratio kineskoj kompaniji BajtDens, vlasniku TikToka i izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos Annu1tochka
Foto: Depositphotos Annu1tochka

Iako se Rojters poziva na izvore upoznate sa situacijom, eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Tvitera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum.

Daleko je od izvesnog da će Tviter biti u mogućnosti da nadigra Majkrosoft korporaciju i okonča takav transformacijski sporazum u roku od 45 dana, koji je američki predsednik Donald Tramp dao BajtDensu da postigne sporazum o prodaju, navode izvori Rojtersa.

Vest da su Tviter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Majkrosoft i dalje predvotnik u trci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, preneta je ranije u Vol strit džornalu.

Tviter ima tržišnu vrednost od oko 30 milijardi dolara, što je skoro identična vrednost sa procenjenom vrednoću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što, prema izvorima, znači da bi Tviter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma.

"Tviteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za sticanje makar američkih akcija TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje", rekao je Erik Gordon, profesor Univerziteta u Mičigenu.

Prema njegovom mišljenju, ako Tviter pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški.

Navodi da bi akcionari Tvitera možda više voleli da se menadžment usredsredi na svoj postojeći posao.

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne bezbednosti, a u vezi sa prikupljanjem podataka.

Ranije ove nedelje, Tramp je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija ViČet i TikTok, zaoštravajući dodatno tenzije između dve zemlje.

Tramp je rekao ove nedelje da će podržati napore Majkrosofta da kupi američke operacije TikToka, ukoliko vlada SAD dobije "znatan deo" koristi od toga.

Majkrosoft je saopštio da mu je cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

strana 1 od 146 idi na stranu