"SAD ne žele dogovor sa EU oko subvencija u avio-industriji"

Evropska unija poziva Sjedinjene Države da odlože trgovinske sankcije i da umesto toga potraže rešenje sa Unijom za sporazum o subvencijama u avio-industriji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

19:55

Foto: Depositphotos, Aquir014b, 24368167

Vašington je pokazao da ne želi da razgovara, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

"Smatramo da, kako stvari stoje, danas imamo u svetu dosta tarifa. Američki predsednik voli da sklapa sporazume, pe smo ponudili da pokušamo da postignemo sporazum kako bismo pronašli uzajamno rešenje", rekla je Malmstremova na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Prema njenim rečima, "SAD za sada, nažalost, nisu iskazale spremnost za pregovore, bar dok ne uvedu svoje tarife, što će verovatno uskoro i učiniti".

Sporazum između EU i SAD bi, kako je dodala, mogao poslužiti kao obrazac koji će drugi slediti kako bi stvorili ravnopravne uslove na tržištu.

"Znamo da i drugi veliki igrači u svetu, poput Rusije i Kine, ali i drugi, takođe subvencionišu svoju civilnu vazduhoplovnu industriju", rekla je Malmstremova.

Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila je zahtev SAD za uvođenje tarifa na evropsku robu, tvrde izvori upoznati sa situacijom, što je samo delić ishoda 15-godišnjeg spora oko subvencija datih američkom proizvođaču aviona Boingu i evropskom rivalu Erbasu.

STO bi u nedelji koja počinje 30. septembra trebalo da obelodani razmere sankcija.

EU je, međutim, sastavila listu američkih proizvoda u vrednosti od 20 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti tarife u sklopu spora oko američkog subvencionisanja Boinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: