Ono o čemu smo sanjali - roming i wi fi za džabe

Za 15 dana stižu nova pravila o romingu unutar EU prema kojima više neće morati da se plaća posebna cena za pozive, SMS...

Izvor: B92, Telegram
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Cena tih usluga obračunavaće se kao da ste kod kuće. Odnosno, trošiće se paketi koje imate sa operaterima, dok će se internet paketi obračunavati po dodatnoj roming naknadi od 7, 7 evra po gigabajtu.

Iako korisnicima evropskih operatera ovo neće mnogo značiti, mnogi turisti koji putuju po EU često i nisu iz zemalja članica Unije pa se njima i dalje mogu naplaćivati visoke cene za roming, pogotovo ako su iz prekookeanskih zemalja. Upravo je to jedan od razloga zašto se u gradove uvodi besplatan Wi Fi.

Ideja je pokrenuta prošle godine, s predlogom budžeta od 134 miliona evra, kako bi se javni prostori mnogih gradova opremili bežičnim internetom. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio je da će se projekat završiti do 2020. Potpredsednik Andrus Ansip, vođa incijativa za zajedničko Evropsko digitalno tržište, potvrdio je Junkerove najave.

Ansip incijativa je upravo ta koja se zalaže za niže cene rominga, kao i unificirane zakone za plaćanje digitalnog sadržaja na nivou Evropske unije. Lokalne vlasti moraju da se prijave za projekat, a trenutni plan predviđa da bi se u 6000-8000 gradova i mesta mogao uvesti besplatan WI Fi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu