Žene u Srbiji plaćene manje nego muškarci VIDEO

Žene u Srbiji plaćene su skoro 9 odsto manje nego muškarci, pokazuju poslednji zvanični podaci.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2023.

20:36

Žene u Srbiji plaćene manje nego muškarci VIDEO
Foto: shutterstock, F8 studio

Iako podaci koje su u Srbiji prikupile nevladine organizacije daju nešto drugačiju sliku, platni jaz u našoj zemlji, ipak je niži u odnosu na evropski prosek.

Statistika kaže i da žena u Srbiji mora da radi u proseku 35 dana duže nego muškarac sa istim karakteristikama na tržištu rada, kako bi dostigla njegovu platu.

"Jaz u platama je 8,8 odsto. To je podatak iz 2020. godine. Žene u velikoj meri učestvuju u najmanje plaćenim poslovima", kaže poverenica za zastitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Iako je u Srbiji je 2021. godine usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, u kojem se eksplicitno navodi da poslodavci ne smeju da daju različitu platu za istu vrednost, i dalje postoje oni koji to ne poštuju… a istovremeno i oni koji te nepravilnosti ne prijavljuju

"Bilo bi dobro da dobijamo pritužbe, ali to nam se svih ovih godina nije desilo. Imali smo samo dve pritužbe i ni u jednoj se nije radilo o nejednakoj plati za rad iste vrednosti", rekla je Brankica Janković.

"Moramo da se potrudimo da žene budu u plaćenijim zanimanjima. U IT poslovima je manje žena", kaže Dragana Radošević iz AFA zajednice.

Ukoliko se nastavi ovim tempom, statistika upozorava da će biti potrebno 108 godina kako bi se zarade muškaraca i žena izjednačile.

Ono što je još alarmantnije je to što su najteži poslovi najmanje plaćeni, što će dovesti do toga da te poslove uskoro neće imati više ko da obavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: