Zašto kod nas nema legalnog ajfona?

Dolazak "Epla" u Srbiju neće biti moguć dok neki od domaćih mobilnih operatera ne sklopi ugovor o uvozu s ovom kompanijom, piše "Blic".

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 21.10.2013.

18:21

Default images

Kako saznaje "Blic", najveći problem je što "Epl", između ostalog, traži da se u ugovor uvrsti obaveza da će operateri godišnje prodati bar 50.000 njihovih pametnih telefona.

U Srbiji, prema procenama, već ima preko 130.000 korisnika "Eplovih" telefona. Građani ih kupuju u inostranstvu, mahom u Hrvatskoj i Sloveniji, jer kod nas mogu da se kupe samo na crno.

Da bi "Eplovi" telefoni bili dostupni i na srpskom tržištu, neki od operatera mora da sklopi ugovor s ovom kompanijom.

"Ako bilo koji operater odluči da uđe u taj posao, 'Epl' može da dođe. To je komercijalni posao, a ko to prvi bude uradio, pobedio je na srpskom tržištu. Kod nas sada ima gomila švercovanih primeraka. Mnogo je 'ajpedova' ilegalno uvezeno, na desetine hiljada primeraka postoje", kaže za "Blic" Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

U "Telekomu Srbija" kažu da su bili u kontaktu sa "Eplom" koji nudi popularni "ajfon".

"U ovom trenutku ne možemo precizno odrediti kada bi se 'ajfon' mogao naći u našoj ponudi, budući da je tokom pregovora potrebno pronaći rešenje koje će zadovoljiti obe strane, a imajući u vidu da 'Epl' postavlja specifične uslove prilikom plasiranja svojih uređaja", kažu u "Telekomu".

U "Vip mobajlu" koji već radi s "Eplom" u susednoj Hrvatskoj, kažu da uvođenje njihovih proizvoda "najviše zavisi od stava te kompanije koji se definiše u njihovoj centrali u SAD".

"Pošto broj korisnika smart uređaja raste iz meseca u mesec, spremni smo da ponudimo 'ajfon'. Budući da je 'Telekom Austrija grupa', čiji smo član, već korsisnik 'Epl' proizvoda, to je solidan osnov za pregovore oko datuma uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju", navode u "Vipu".

Kako su u "Telenoru" ranije rekli za "Blic", i oni su preko "Telenor grupe" u stalnom kontaktu sa "Eplom".

Kada je reč o problemima zbog kojih "Epl" ne dolazi u Srbiji, oni su tada rekli da se "izazov pre svega nalazi u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a tiče se suštinskih ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju". .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: