Za Srbiju specijalna cena: Moći ćemo da povučemo koliko god je potrebno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u Sočiju imao izuzetno važan sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2021.

16:10

Za Srbiju specijalna cena: Moći ćemo da povučemo koliko god je potrebno
Foto: Shutterstock/nikkytok

Prema njegovim rečima posle sastanka, Srbija je dobila neverovatnu cenu za gas kao i povećanje količine gasa za tih 6 meseci i fleksibilnost u nabavci tog važnog energenta.

"Dobili smo u narednih 6 meseci neverovatnu cenu od 270 dolara, da nam se ne menja cena", kazao je Vučić i dodao da smo uštedeli tako više od 300 miliona evra.

Kako za B92.net kaže urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković, fleksibilnost podrazumeva mogućnost da se po toj ceni povuče onoliko gasa koliko nam treba, bez plaćanja penala u slučaju veće ili pak manje potrošnje nego što je predviđeno ugovorom.

Prema njenim rečima, sad možemo popuniti skladište iz kog je povlačen gas za proizvodnju struje u jednom periodu godine.

Prethodno je veče uoči sastanka sa predsednikom Putinom, Vučić rekao da će se na sastanku boriti za što bolju formulu za cenu gasa.

"Došao sam da se borim za formulu. Kada imate formulu onda znate cenu, ali je pitanje kakvu ćete formulu da dobijete, neki su imali jednu ponudu pa je na kraju prihvaćena drugačija, te im je drastično skočila cena za te zemlje", rekao je Vučić.

"Gasprom je ranije sa velikim kupcima pravio aranžmane u kojima se uziomala prosečna cena nafte u poslednjih devet meseci, i uz određen uticaj kursnih razlika, na osnovu toga se izračunavala cena gasa", objašnjava Putnikovićeva za naš portal.

Međutim, ona ističe da je sada Srbija dobila specijalnu cenu gasa za ovih šest meseci, bez obzira na naftnu formulu i količinu koju ćemo "povući".

Da podsetimo, godišnji kapacitet gasovoda Turski tok je 15,7 milijardi kubnih metara, od čega Bugarska koristi godišnje oko tri milijarde kubika, Mađarska koja sada dobija gas tim pravcem a ne više preko Ukrajine troši oko 3,5 milijardi kubika, a Srbija nepune tri milijarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: