"Došao sam da se borim za formulu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Soči, gde će se sutra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

18:48

Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

"Bićemo nas dvojica sami", rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred susret sa ruskim predsednikom.

"Za mene je najvažniji rezultat, a imamo mnogo tema za razgovor, gas je najvažnija" istakao je Vučić.

"Predsednik Putin je taj koji odlučuje, da nije odavno bismo to potpisali i završili pregovore", kazao je.

"Došao sam da se borim za formulu. Kada imate formulu onda znate cenu, ali je pitanje kakvu ćete formulu da dobijete, neki su imali jednu ponudu pa je na kraju prihvaćena drugačija, te im je drastično skočila cena za te zemlje", rekao je Vučić na Pinku.

"Bitna je formula, ali mi hoćemo da razgovaramo i o formuli i o fleksibilnosti, da dobijemo 3-6 meseci po sadašnjim cenama. Šta god da uspemo to je od ogromnog značaja za našu zemlju", istakao je predsednik Srbije i dodao da Rusija vodi računa o svojim interesima, ali da se nad da se voditi računa i o našem prijateljstvu.

"Želimo fleksibilnost, da kada su pikovi potrošnje sve ono što je preko normalne površine ne plaćamo po najvišim cenama", objasnio je.

Potom je objasnio koliko je to važno: "Ako je cena za hiljadu kubika 300 dolara, na godišnjem nivou potrošnja je tri milijarde kubika, pa izračunajte, direktno 600 a indirektno milijardu i dvesta miliona dolara za šta možemo da izgradimo 200 bolnica u Srbiji", naglasio je Vučić.

"Nadam se da Rusija voditi računa o strateškom partnerstvu sa Srbijom, a verujem u prijateljstvo sa predsednikom Rusije Putinom, on dobro shvata težinu pozicije naše zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Kako je kazao, lični kontakt između njega i predsednika Srbije je zasnovan na prijateljskom, bratskom odnosu dva naroda.

"Razumem Ruse kada se ljute na nekoga ko ne plati dug. Srbija danas ništa ne duguje Rusiji. To su važne stvari, gradili smo tu vrstu razumevanja i poverenja. Ovo je 19. susret", naveo je Vučić.

Kako je dodao, njihov odnos je takav da kada kažu jedan drugome nešto, to će tako i da bude.

"Verujem da zbog tog poverenja i odnosa imamo pravo da se nadamo", naveo je predsednik Srbije i dodao ne krije da je nervozan i da ima tremu pred susret, ali da je to osobina odgovornih ljudi.

Energetski rat

"Danas se vodi energetski rat u Evropi. Morate da obezbedite svoju zemlju", kazao je predsednik Srbije.

"Moramo da tražimo obnovljivu energiju za budućnost, ali prioritetni zadatak je energija sada, da je bude dovoljno u Srbiji", istakao je.

Prema njegovim rečima, energiju stvorenu vetrom ne možemo zbog propisa da zadržimo u zemlji, već može da ode tamo gde se najviše plaća, dok vetroparkovi zauzimaju poljoprivredno zemljište u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: