Vučić sa Voznijakom: Legenda IT industrije je "Srbin" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u posetu Stiva Voznijaka, inženjera računarstva i saosnivača kompanije Epl (Apple).

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 06.12.2023.

12:10

Vučić sa Voznijakom: Legenda IT industrije je
FOTO TANJUG/bs

Tokom obraćanja medijima, Vučić je najpre predstavio Voznijaka i njegova dostignuća.

"Za nas je od ključnog značaja bio razgovor o obrazovanju – kako da promenimo svest svih ljudi da nam je obrazovanje jedna od najvažnijih karika", kazao je Vučić.

Dodao je da je ovo bila izuzetna prilika da se predstavi Ekspo.

"Kroz izgradnju ključnih infrastrukturnih objekata daćemo sve od sebe da gradimo i novu mrežu obrazovnih institucija, da naši radnici u prosveti i obrazovanju imaju ne plate na ivici proseka ili nešto ispod proseka, ali ćemo od njih i da tražimo veće rezultate nego što smo ih imali do danas", rekao je Vučić.

On je najavio da će pokušati da dobije američku savetničku podršku u obrazovanju.

"Jer to je ono što zemlju može da nam čuva u budućnosti i to je ono što može da napravi razliku u odnosu na mnoge druge koji za to nisu spremni i koji gledaju kako da prođe dan za danom, a nisu spremni za velike promene. Mi jesmo i siguran sam da, ukoliko budemo imali dovoljno energije i snage, da ćemo u tome uspeti", rekao je Vučić.

"Za nas je najveća čast što verujem da će Vlada Srbije tvorcu globalne IT industrije dodeliti pasoš Srbije. Čestitam Voznijaku i njegovoj supruzi, što će danas ili sutra postati građani Srbije", rekao je Vučić.

"I sad možemo da se hvalimo da je kompjuterski genije Srbin, koji će najveći deo života da živi u Americi, ali dolaziće neretko i u svoju Srbiju. I mi smo ponosni na to i veoma srećni zbog toga. Ja im čestitam i mnogo, mnogo se zahvaljujem", naveo je.

On je rekao i da mora da razočara one koji su tražili neke druge razloge za dolazak Voznijaka u Srbiju.

"Mislili su da je čovek došao zbog novca ovde", rekao je Vučić i dodao da je došao bez dinara i da je sam platio svoju kartu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa inženjerom računarstva i saosnivačem kompanije Epl Stivom Voznijakom.

Informatičar i pronalazač Voznijak je tokom godina bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje kompjuterskim veštinama dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoj globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Voznijak je osnovao i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i saosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.
Podsetimo, juče je ministar finansija Siniša Mali Stivu Voznijaku predstavio projekat izgradnje kompleksa Ekspo 2027.

Mali na TikToku sa saosnivačem Epla: "Došao je da vidi kako napreduje Ekspo 2027"

Nakon prezentacije, Mali je gostu iz Sjedinjenih Američkih Država uručio korpu organskih jabuka, jer je ta voćka simbol kompanije Epl, a poklonio mu je i "Dušanov dinar" iz 14. veka. Mali i Voznjak su potom obišli gradilište kompleksa Ekspo 2027.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je poseta saosnivača "Epla" Stiva Voznijaka Srbiji rezultat dugogodišnjeg ulaganja države u obrazovanje i posebno u sektor informacionih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: