Vučić: "Ogromna korist; utrostručili smo razmenu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom.

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 28.10.2021.

10:49

Vučić:
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC/nr

Tom prilikom zahvalio se na ogromnim investicijama i mogućnosti da učestvujemo u incijativi "Pojas i put".

"U poslednjih pet godina mi smo utrostručili našu trgovinsku razmenu, veoma sam srećan zbog toga jer to je ogromna korist pre svega za građane Srbije, ali verujem i Kine", naveo je Vučić, kazavši da taj podatak najbolje opisuje napredak odnosa ove dve zemlje.

Predsednik je zamolio ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića da uruči građevinsku dozvolu za prugu od Novog Sada do mađarske granice.

Kako smo "zasuli" kinesko tržište: Na Daleki istok šaljemo meso, sirovine i - filmove

"To je nešto što je bio početak naše saradnje i velikih projekata koje je i predsednik Si odobrio. Za koji dan krećemo u izgradnju te pruge koja će da spoji Srbiju sa Mađarskom, ali i celom centralnom i zapadnom Evropom. Za samo tri meseca već ćemo moći da se vozimo prvom deonicom pruge", najavio je.

Vučić je ocenio i da je za nas kad vozom idemo 200 kilometara na sat kao za Kineze kada idu 400 na sat.
Podsetimo, prvi brzi Štadlerov voz projektovan za pomenutu brzinu od 200 kilometara na sat (a kojom će moći da se saobraća na pruzi ka Mađarskoj) stigao je juče.

"U ovom trenutku zajedno sa Kinom imamo gotovo osam milijardi zajedničkih projekata. Kina nam je danas treći trgovinski partner. Posebno hvala na isticanju neophodnosti saradnje u inovativnim tehnologijama, robotici, veštačkoj inteligenciji", kazao je predsednik Srbije.

Uz podršku Kine, Srbija može da ide u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, poručio je Vučić danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: