Biz - B92.net

Vučić: "Novo zlato; velika je borba"

Šabac -- Struja i gas postaju svojevrsna vrsta novog zlata, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pročitajte još:

"Uspeli ste da održite sigurnom administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom" FOTO

"Velika je borba oko toga", napomenuo je on danas, nakon prisustvovanja obuci jedinica Rečne flotile.

"Danas je cena gasa ponovo visoka. Nemačka je za 18,7 procenata povećala cenu gasa za građanstvo", naveo je on.

"Ako imate cenu 350 ili 950 dolara, to nije samo pitanje koliki će biti standard građana i cene za njih, nego i privlačenja investicija", rekao je Vučić i upitao: "Koga ćete privući sa trostruko većom cenom gasa?"

Prema njegovim rečima, to bi mogla biti i naša prednost u privlačenju investicija ako je kod nas cena energije manja trostruko.

"Struja i gas postaju neka vrsta novog zlata i velika je borba za sve energente", naglasio je predsednik Srbije i objasnio da neke zemlje regiona plaćaju i po 250 evra megavat-sat, dok je kod nas cena 50-57 evra za megavat-sat. "Zamislite da to plaćamo, pa to se ne može izdržati", istakao je, i dodao da sada deo struje dobijamo preko gasa i samo na to trošimo 1,8 miliona kubika gasa dnevno.

"Zbog ovakve cene električne energije potrošili smo 102 miliona kubnih metara gasa iz skladišta Banatski Dvor i sada imamo još 161 milion kubika u rezervi."

"A hladno vreme tek dolazi", upozorava Vučić.

"Mnogo nade polažem u susret sa Putinom i imam veliku tremu, iako mi nije ni prvi ni drugi ni treći sastanak s njim", kaže Vučić.

Na pitanje da li postoji šansa da od ruskog predsednika Vladimira Putina zatraži cenu gasa koja je "van berze", Vučić je odgovorio da je to prilično komplikovano pitanje, ali da je važno nekoliko stvari.

"Mi imamo tri stvari koje moramo da rešavamo: cenu, dužinu ugovora i fleksibilnost, jer moramo da gradimo skladišta. Ja se nadam najboljoj ceni u Evropi", kazao je on.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić: "Ne očekujem ništa u Briselu"

Predsednik je pripadnicima rečne mornarice poželeo da dobiju još bolju opremu i naoružanje.

"Još mnogo toga mi moramo da radimo na modernizaciji rečne flotile, na digitalizaciji, kupovini novih čamaca... Moramo da radimo na dodatnom opremanju ne samo na sonarima i brodovima, već i na kupovini novih čamaca sa niskim gazom, da imamo i za Moravu, Tisu, Drinu, a ne samo za Dunav i Savu", naveo je predsednik.

"Mnogo toga do kraja godine već stiže za kopnenu vojsku. Poslednjih godina ulažemo više nego ikad u vojsku", istakao je.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da se ponosi strahovitim napretkom Srbije u ekonomskoj sferi, koji su potvrdili zvaničnici brojnih zemalja, ali i MMF, Svetska banka...

"Gradimo puteve, svuda ćete videti radnike koji vredno rade, uskoro se vozimo i vozom od Beograda do Novog Sada, za nekoliko dana idemo da otvorimo radove na potezu Novi Sad – Subotica", najavio je predsednik.

On je potvrdio da će država pomoći gradu Šapcu da vrati brojna dugovanja. "A taj dug nisu napravili ovi ljudi ovde, napravio ga je gospodin Zelenović", istakao je on.

Najavio je i nekoliko investicija za Šabac, od kojih je posebno istakao izgradnju prečistača otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.