Biz - B92.net

Vučić: "Moramo biti fer prema EU"; Mišel: "Rat dramatično uticao na energetiku"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da je za 33 odsto veća trgovinska razmena Srbije i Evropske unije u prva tri meseca ove godine.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Pročitajte još:

Mišel i Vučić se obratili medijima; Vučić: Naš cilj je punopravno članstvo u EU VIDEO/FOTO

"Naša projekcija je da će trgovinska razmena u naredne 3 godine ići preko 50 milijardi evra", rekao je on posle sastanka sa Šarlom Mišelom.

Podsetio je da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra. EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

„To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela“, rekao je on. Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

„Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji“, kazao je on. Vučić je posebno poželeo dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i oseća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.

„Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu“, istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

„Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU“, dodao je on.

Vučić je kazao da će biti mnogo problema zbog energenata, te da će biti gladi u svetu.

"Zbivaju se neverovatne, tektonske promene, ova zima će biti jedna od najtežih, zato nam je bitno da budemo bliski sa EU, da možemo da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

On je napomenuo da se hiljadu problema dnevno dešava po pitanju inflacije i snabdevanja.

"Nadam se da će Bugari da završe to do aprila, maja sledeće godine pa da imamo još jedan kanal za dobijanje gasa. Moramo da razmišljamo na koji način naftu da dobijamo, jer ne znamo kakav će biti novi paket mera protiv Ruske federacije, a vi znate da je vlasnik naše najveće kompanije Rusija", rekao je on.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da rat u Ukrajini ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima.

"EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži novoj platformi snabdevanja gasom i vodonikom", rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u prisustvu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.