Srbija

Sreda, 15.11.2023.

12:35

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8 odsto VIDEO

Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije.

Izvor: Tanjug

Tabaković: Inflacija na kraju godine oko 8 odsto VIDEO

Najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam odsto i da će se u granice cilja vratiti polovinom sledeće godine, a zatim će nastaviti da usporava, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji-novembar 2023“ koji je nedavno usvojio Izvršni odbor NBS rekla da se za ovu godinu očekuje privredni rast od oko 2,5 odsto, da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u devet meseci bio 1,6 odsto, i da će biti premašen stranim direktnim investicijama, dok će fiskalni deficit biti niži od planiranog i iznositi oko 2,8 odsto BDP-a.

Prema njenim rečima priliv od direktnih stranih investicija je u 10 mesecu iznosio 3,7 milijardi evra, što je više nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna.

"Mera ograničavanja vezana za stambene kredite je dobro odmerena sa svih aspekata i njeni efekti neće ugroziti poslovanje bankarskog sektora a pozitivno će uticati na eventualne problematične kredite. Ta suma ne može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, samo može da doprinese povećanju potrošnje“, rekla je ona.

Istakla je da se u drugom tromesečju sledeće godine realna kamatna stopa Narodne banke Srbije može vratiti u pozitivnu teritoriju.

"Drugim rečima, čak i zadržavanjem referentne kamatne stope na sadašnjem nivou od 6,5 odsto Narodna banka Srbije će delovati sve restriktivnije, čime snažno doprinosimo smanjenju inflacije", rekla je Tabakovićeva.

Govoreći o kretanju BDP-a rekla je da se u 2024. godini očekuje ubrzanje rasta BDP-a na raspon od tri do četiri odsto, a posle toga povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4,0 odsto godišnje. Guvernerka je navela i da se procenjuje da su centralne evropske banke, zbog opadajuće putanje inflacije blizi kraja zaoštravanja moneratne politike, ali da će te mere ostati još neko vreme.

Prema njenim rečima međugodišnja inflacija u Srbiji se od aprila nalazi na opadajućoj putanji, a usporavanje inflacije u oktobru na 8,5 odsto je rezultat nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije, koje su u oktobru usporile rast na 7,3 odsto međugodišnje.

"Takvom kretanju bazne, a time i ukupne inflacije, doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uslova, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede", rekla je ona.

Istakla je da je očekivano kretanje inflacije u granicama cilja u horizontu monetarne politike. I činjenica da se puni efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova na inflaciju tek očekuju u narednom periodu, opredelili su odluku NBS o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou od 6,5 odsto, navela je guvernerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Bankrotirao poznati proizvođač automobila

Proizvođač automobila Great Wall Motors imao je velike planove za svoje poslovanje u Evropi. Ali sada će svi radnici u Nemačkoj verovatno biti otpušteni. Da li je ovo tek početak kraja?

13:15

29.5.2024.

6 h

Podeli: