Vesti -

Srećan epilog prevare: Na računu opet 3.000 evra – evo kako je vratio novac

Beograđaninu S.K. koga su internet prevaranti nasamarili i "olkšali" mu račun za oko 340.000 dinara, novac je vraćen.

Izvor: novosti/B.Ca.
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/wk1003mike
Ilustracija: Shutterstock/wk1003mike

Kako su obavestili iz Narodne banke Srbije, klijent banke S.K. je obeštećen. Svih oko 3.000 evra mu je vraćeno na račun. A pravda zadovoljena, pišu Novosti.

"Reklamacioni postupak uspešno je okončan dana 5. januara 2023. godine i da su korisniku vraćena sredstva. Ukupan iznos sredstava vraćenih na račun korisnika, dana 9. januara 2023. godine, odgovara iznosu sredstava za koje je račun korisnika zadužen zloupotrebom platne kartice – 343.194,89 dinara", rekli su iz NBS.

"Dodatno, koristimo priliku da Vas obavestimo da je, u međuvremenu, Narodnoj banci Srbije još jedan korisnik podneo pritužbu ukazujući na identičnu situaciju, te da je i u slučaju tog korisnika reklamacioni postupak rešen u korist korisnika, kao i da je izvršen povraćaj sredstava na njegov devizni platni račun u ukupnom iznosu zloupotrebe (513,00 evra)", dodali su.

Očekujući pošiljku iz Amerike, sredinom novembra, S.K. nimalo nije iznenadio SMS da preko linka koji mu šalju plati carinu od 4,48 evra da bi preuzeo paket. Nije primetio da je upravo internet stranica na koju je doveden bila lažna.

"Čim sam ukucao podatke sa kartice i CVC, stigla mi je poruka od banke sa jedinstvenim kodom kojom se autorizuje transakcija. Nekoliko sati kasnije, međutim, stiglo mi je na mobilni 15 notifikacija da mi je sa računa podignuto ukupno oko 340.000 dinara. Kako su mi iz banke odgovorili, ispostavilo se da sam unosom podataka sa platne kartice, kao i jednokratne lozinke koju su mi poslali na mobilni zapravo bio žrtva "fišinga". To je oblik prevare neovlašćenog preuzimanja podataka sa platne kartice, koji su u ovom slučaju upotrebljeni da "otvore" aplikaciju novčanika na mom mobilnom. Poslao sam pritužbu i banci i Narodnoj banci Srbije. Čekam odgovor, ali su mu iz banke sugerisali da ne očekujem odštetu", rekao je S.K.

Na sreću, po njega se dobro završilo nakon što je pokrenut reklamacioni postupak firme koja izdaje kartice. Problem je što gotovo svakodnavno ovi internet prevaranti nekog nasamare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.