Biz - B92.net

"Srbiji je potrebna nuklearna elektrana"

Dubai -- Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Vaclav Volrab/Shutterstock
Ilustracija: Vaclav Volrab/Shutterstock

To je izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da je nuklearna energija najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije.

U obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju, Popović je naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za 50 odsto.

"Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane", rekao je Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane.

Popović je naveo da bi izgradnja nuklearne elektrane značajno doprinela i povećanju zapošljavanja jer, prema njegovim rečima, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.

"To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji", rekao je Popović.

Izrazio je očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije.

U saopštenju se navodi da je Popović, ranije danas, održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji.

Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, te da je posebno značajan za onkološke pacijente koji će, dodao je, kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.

"Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi", rekao je Popović.

Na Svetskoj izložbi EKSPO2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama "Rosatom nedelja" na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.