"Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju"

Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.02.2024.

11:56

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUÈKOVIÆ/ bs

To je izjavila premijerka Ana Brnabić danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Brnabićeva je istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu.

"Fajnenšel tajms je objavio izveštaj na kom se našlo šest lokalnih samouprava u Srbiji koji se nalaze u 10 najboljih investicionih mesta", napomenula je Brnabićeva.

Ona je zahvalila Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

"Srbija se upotpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. BDP Srbije je sada vredan skoro 70 milijardi, dok do 2027. godine očekujemo da bude 100 milijardi evra", istakla je Brtnabićeva.

Kao tri glavna infrastrukturna projekta koje sprovodi Srbija, premijerka je u prvi plan istakla putno povezivanje govoreći o izgradnji auto-puteva, ali i brzih pruga, koji treba da bolje povežu region, a samim tim stvore još povoljnije poslovno okruženje.

Uz to, podsetila je da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi se nafta dobijala i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovali putevi snabdevanja energentima.

"Zajedno sa EBRD radimo na tome da cela Srbija bude pokrivena brzim i pouzdanim internetom. I očekujemo da se takvo digitalno povezivanje završi do kraja sledeće godine", dodala je predsednica Vlade Srbije.

Uvodno obraćanje imala je i predsednica EBRD Odil Reno-Baso, koja je pohvalila to što se lideri regiona sastaju na događajima poput ovoga, jer to pokazuje novi nivo zrelosti i stabilnosti, pogotovo kada je u pitanju turbulentna prošlost Zapadnog Balkana.

"Pomažemo u sprovođenju Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je šansa da se situacija u regionu promeni", kaže Odil Reno-Baso.

Napominje da investitore privlači i to što znaju da će imati pristup zelenim izvorima energije, kao i da postoji vladavina prava i borba protiv korupcije.

Dodaje da i razvoj privatno-javnog partnerstva utiče na povoljno poslovno okruženje i dolazak investitora.

Putem video-linka, zvanicama su se obratili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Obojica su potvrdili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU i da proširenje ostaje prioritet, kako za lidere regiona, tako i za zvaničnike u Briselu.

Međutim, napomenuli su da taj proces mora da se zasniva na zaslugama.

Svesni su, kako kažu, da taj proces proširenja treba da se ubrza, ali i da zemlje regiona moraju da sprovode reforme.

Visoki zvaničnici EU pozvali su lidere Zapadnog Balkana da iskoriste priliku koju donosi Plan rasta, a uvereni su i da šest milijardi evra treba da dovede do toga da region postigne 75 odsto proseka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

13 h

Podeli: