Biz - B92.net

Ruski ubica tenkova stigao u Srbiju: "Korneti" menjaju "maljutke", nosiće ih "miloš"

Savremeni protivoklopni raketni sistem "kornet", ruske proizvodnje, isporučen je Srbiji.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Time je okončana još jedna faza modernizacije oružanih snaga, koja je podrazumevala nabavku jedne od najpouzdanijih raketa za borbu protiv tenkova na svetu.

Novo naoružanje u našu zemlju stiglo je, prema nezvaničnim informacijama, u četvrtak uveče, a dopremljeno je ruskim transportnim avionom "iljušin 76", koji je sleteo na vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Rakete i lanseri šleperima su transportovani ka vojnim skladištima, gde će biti obavljena procedura prijema. Predstoji faza testiranja i formalnog uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Sistem "Kornet", koji se nabavlja preko ruske izvozne kompanije "Rosoboroneksport", smatra se samim vrhom protivtenkovske i protivoklopne raketne tehnike. Reč je o vođenom i lako prenosivom sistemu, čije se rakete laserski navode na cilj. "Jedan hitac, jedan neprijateljski tenk manje", fraza je koja opisuje efikasnost ruskih raketa, pišu Novosti.

Plan srpskih naručilaca jeste da ga u našim oružanim snagama primeni u pešadijskim jedinicama, kao udarna snaga domaćih oklopnih vozila "miloš". Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži ozbiljenije tehnološke izazove.

Karakteristike

Vođena raketa "kornet" kalibra 152 milimetra, prema zvaničnim performansama, ima domet do osam kilometara, a probija oklop deblji od metra. Efikasno se koristi za uništavanje bunkera i utvrđenih objekata i oklopnih vozila i druge tehnike. Radi po principu "ispali i zaboravi", a dejstvuje sa postolja, vojnih vozila, pa čak i sa letelica.

Rakete "kornet" deo su uspešne višegodišnje srpsko-ruske vojnotehničke saradnje, kojoj je dat novi impuls na poslednjem susretu predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog šefa države Aleksandra Vučića u Sočiju. U okviru nekoliko "paketa" naoružanja Vojsci Srbije do sada su stigli lovci "mig-29", tenkovi T-72, borbena vozila BRMD-2...

Tokom poslednje decenije, ovim sistemom su naoružane vojske više desetina država širom sveta. Koliko je poznato, najviše korisnika je iz Azije i Afrike, a "kornetom" raspolažu i bogate armije UAE i Saudijske Arabije. Srbija je treći evropski korisnik, a ubojite rakete već se nalaze u naoružanju Grčke i Turske.

Jači i od "leoparda" i abramsa"

Raketa "kornet" rođena je u zavodu u ruskom gradu Tuli, koji ima višedecenijsko iskustvo u raketnim inovacijama. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i raketni PVO sistem "Pancir S1", koji je od prošle godine takođe u Vojsci Srbije. Prvo vatreno krštenje "kornet" je imao 2003. godine. Smatra se "zaslužnim" za uspešno uništavanje više turskih tenkova "leopard 2" nemačke proizvodnje na bojištu Sirije. Na njegovom nišanskom laserskom snopu našli su se i američki "abramsi" i izraelske "merkave". Ovi guseničari smatraju se vrhom svetske tenkovske tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.