Biz - B92.net

Radnici dobijaju po 10.000 dinara

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će zdravstveni radnici danas dobiti po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

To je nastavak kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima, ali i način da im država još jednom kaže hvala za sve što čine za svoju zemlju i građane.

"Kao što smo i obećali u petak 14. januara zdravstveni radnici u Srbiji, njih 122.462, dobiće novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara. Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije", rekao je Mali, a saopštilo Ministarstvo finansija.

Ministar je podsetio da osim kroz jedokratna davanja, Vlada Srbije podržava zdravsto i kroz redovna povećanja plata i naveo da su u novembru plate medicinskih sestara povećane za 15 odsto, a lekara za 10 procenata. Dodao je da su 1. januara prošle godine zdravstvenim radnicima ponovo povećane plate za 5 odsto, a novo povećanje su dobili od 1. januara ove godine.

"Zdravstvenim radnicima su od 1. januara ove godine povećane plate, ovoga puta za osam odsto, baš kao i zaposlenima u Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije", naveo je ministar.

Dodao je da su ostali zaposleni u javnom sektoru od 1. januara ove godine dobili povećanje plata od sedam odsto. Ministar je istakao i da su veoma važni uslovi rada u zdravstvenim ustanovama, zbog čega država svake godine izdvaja sve više sredstava iz budžeta kako za nabavku neophodne medicinske opreme i lekova, tako i za rekonstrukciju i izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja.

"To je još jedan način da zdravstvenim radnicima kažemo hvala za sve što su učinili i što čine za svoju državu i za svoj narod u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa. Država je tu za zdravstvene radnike, brine za njih i spremna je da im pomogne", naveo je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.