Biz - B92.net

Potvrđen kreditni rejting Srbije: Oglasio se Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali oglasio sena svom Instagram nalogu.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printskrin/ Mali_Sinisa
Foto: Printskrin/ Mali_Sinisa

Ministar je naveo da je rejting agencija Fitch Ratings, u svom najnovijem izveštaju, potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

U izveštaju se navodi da je kreditni rejting podržan kredibilnim okvirom makroekonomske politike, odgovornom i oprezno vođenom fiskalnom politikom i rastom bruto domaćeg proizvoda.

"Snažan rast ekonomske aktivnosti i rast poreskih prihoda uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,1% BDP-a. U narednom periodu očekuje se nastavak smanjenja deficita, na 3,0% do kraja godine i 2,5% u 2023. godini. Takođe, nova fiskalna pravila koja se do kraja godine dogovaraju sa MMF-om pomoći će da se deficit opšte države u 2024. godini smanji na 1,6% BDP-a", napisao je Mali.

Projektovano smanjenje deficita obezbediće vraćanje javnog duga na silaznu putanju. Agencija predviđa da će učešće duga opšte države u bruto domaćem proizvodu pasti, za 3,4 procentna poena u 2022. godini, na 53,7%, i na 48,6% na kraju 2024., što je znatno ispod proseka za zemalje sa sličnim kreditnim rejtingom.

"Stabilna prognoza za naredni period dokaz je da Republika Srbija nastavlja da vodi odgovornu ekonomsku politiku, usmerenu na dalje reforme, kako bi se očuvala puna makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost, poboljšala poslovno okruženje i povećale investicije", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.