Biz - B92.net

Pažljivo birajte kućne aparate: Stare oznake ukinute, nove od "A" do "G"

Beograd -- Uštedu struje u domaćinstvima, a samim tim i smanjenje računa i emisije ugljen-dioksida, donose i energetski efikasni uređaji.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/starush
Ilustracija: Depositphotos/starush

U EU od marta je obavezno novo energetsko obeležavanje kućnih aparata, a od septembra se primenjuje i kod nas.

To je donelo i novu skalu energetskih razreda - od "A" do "G". Mirko Đapić iz projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn proizvoda objašnjava za RTS na šta kupci da obrate pažnju.

Svaki električni aparat mora imati nalepnicu energetske efikasnosti, ali građani se žale da ne mogu dobiti potpunu informaciju o svim oznakama na njoj.

Nalepnice na električnim apartima su garancija njegove energetske efikasnosti. Skala energetske efikasnosti uređaja ranije je imala 10 energetskih razreda a sada sedam.

Oznake A+ A++ i A+++ su ukinute. Sada je energetski najefikasnii kućni aparat koji ima oznaku "A" i ona je zelene boje i tako do "G" što je najniži energetski razred.

Ali, na tržištu još ima aparata sa starim oznakama što zbunjuje potrošače.

Mirko Đapić iz projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn prizvoda rekao je za RTS da je ovo treća revizija oznaka, EU je krenula 1995. godine, druga je bila 2012. i sada se nalazimo na početku treće revizije.

Za sada su revidirane energetske oznake za šest proizvoda, to su frižideri, veš mašine, mašine za pranje suđa, televizori, monitori, sijalice, objasnio je Đapić.

"Cilj ove revizije je da se pospeše inovacije. Uvedeni su novi načini izračunavanja energetskih razreda, uveden je kju-ar kod preko koga pristupamo svim podacima koje je proizvođač obavezan da postavi u toj bazi - to je osim energetske oznake informacioni list", kaže Đapić.

Novi piktogrami

Pored energetskog razreda na nalepnici na veš mašini, frižideru, zamzivaču, ima i drugih oznaka - slika pahuljice, boce, zvučnika.

Uvedeni su novi takozvani piktogrami, pa možemo sresti pahuljicu, boce, zvučnik koji označava buku, slavina koja označava potrošnju vode zavisno od kategorije proizvoda.

Odgovarajući na pitanje na šta građani da obrate pažnju, Đapić kaže da možemo kao potrošači putem smart telefona da pristupimo bazi i da vidimo podatke koji se odnose na nalepnicu i pogledamo list da se odlučimo.

Prema njegovim rečima, suština i namena nalepnica je da olakša kupovinu kupcima.

Kolike su uštede

Ističe da su višestruke uštede, nova klasa A i nova G - razlika je duplo, za neke proizovde i više od toga kao kod sijalice ili TV, potrošnja energije se razlikuje od razreda do razreda.

Proizvođači, uvoznici, ovlašćeni predstavnici imaju obavezu da registruju, počevši od 1. marta 2019. godiner, svoj proizvod u bazi, unesu podatke i isporuče proizovde sa nalepnicama, a obaveza trgovca je da na svaki proizvod stavi odgovarajući nalepnicu.

Kreće kampanja da bi se sve ovo približilo građanima. Đapić kaže da je cilj projekta da se unapredi infrastuktura kvaliteta u oblasti energetske efikasnosti proizvoda i u skopu toga čitav je niz aktivnosti za podizanje kapaciteta u laboratorijama i sada je došlo na red podizanje svesti najšireg kruga potrošača.

"Biće dosta spotova na TV-u, bilborda, reklama na radiju, oznaka na autobusima, više od 70 medija će biti uključeno", zaključio je Đapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.