Vesti -

Ovo su prednosti i mane kupovine preko interneta

Beograd -- Građani Srbije sve više kupuju preko interneta, a prosečna vrednost jednog plaćanja u prva tri meseca ove godine, kretala se oko 5000 dinara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna vrednost transakcija plaćanja za kupovinu robe i usluga preko interneta za poslednja tri meseca, iznosila je oko 5000 dinara, 65,2 odsto online kupljene robe je u vrednosti do 5000 dinara, skoro 20 odsto u vrednosti do 10.000 dinara, a nepunih 9 odsto u vrednosti do 50.000 dinara.

Najčešće se kupuju odeća i sportski proizvodi, zatim računaraska oprema, elektronska oprema, dobra za domaćinstvo, knjige, smeštaj za odmor i ulaznice za kulturne događaje.

Dok je odlazak u kupovinu za nekog radost, nekima predstavlja opterećenje. Višesatno razgledanje izloga, potraga za najboljom odlukom, umor.

To su najčešći razlozi zbog kojih se sve veći broj ljudi odlučuje na kupovinu iz fotelje. A šta je to na šta Srbi najviše troše novac?

Građani Srbije navode da im je to lakši vid kupovine, jer ne moraju da idu do radnje, a neke stvari, kako kažu, dođu jeftinije. Najčešće pazare elektroniku, telefone.

„Ja sam više za onlajn zato što ne volim tu kupovinu, da sad idem, oduzima mi vreme i to, ali još nisam baš sasvim sigurna da ću uvek da dobijem baš ono što sam naručila“, kaže jedna od sugrađanki.

U prva tri meseca ove godine, Srbi su putem interneta potrošili gotovo milijardu dinara, a u evrima oko 17 miliona. Prema jednom istraživanju, 71 odsto učesnika online kupovinu obavlja jednom mesečno, a u grupi anketiranih prednjače žene, starosti od 25 do 35 godina.

Prednosti online kupovine svakako su mnogobrojne.

“Možda najbitniji razlog prednosti je to što imate mogućnost kupovine bilo čega i bilo gde u svetu. Dakle imate mogućnost takođe da uporedite cene iz različitih prodavnica. Ako mi se ne sviđa jedna stvar, mogu potražiti drugu stvar, mogu odmah da vidim i recenzije drugih korisnika, da pitam, da dalje istražim na guglu i drugim servisima o čemu se zapravo radi“, ističe Vuk Ninić, IT akademija

A kada govorimo o prednostima, ne možemo da ne podsetimo i na moguće rizike.

“Moramo biti svesni da postoje mogućnosti krađe informacija, zloupotreba naših platnih kartica i tako dalje, ali uz pravilnu edukaciju i pravilni pristup celoj toj proceduri kupovine, mora sve biti u redu“, dodaje Ninić.

Ipak trend kupovine robe i usluga preko interneta postaje sve prisutnija pojava. U Narodnoj banci Srbije kažu da očekuju da se ovaj trend nastavi, jer će tome doprineti nova zakonska rešenja kada su u pitanju platne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.