Ovo selo je prestonica srpske pršute FOTO

Dok u selu Zlakasa caruje grnčarija, a u selima oko Topole domaća vina, zlatiborski Mačkat već godinama unazad smatra se prestonicom srpske pršute.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2022.

18:44

Ovo selo je prestonica srpske pršute FOTO
Foto: RINA

Čuvajući tradiciju veliki broj meštana odlučio se za preradu mesa, pa tako odavde u svet odlaze najkvalitenija svinjska i goveđa pršuta, ali i slanina i kobasice.

Ono što doprinosi njihovoj posebnosti jeste spoj mediteranske i kontinentalne klime, kao i specifična ruža vetrova. Porodica Filipović decenijama živi samo od poljoprivrede i još su jedan dokaz da ko može i želi da radi uspeh je neizostavan.

"Kod nas se tradicija sušenja pršute prenosi sa kolena na koleno, to je prvo što se nauči u našem domaćinstvu. Ono što je najvažnije je da se nalože bukova drva, a sam proces traje 20 dana i vreme se mora ispratiti tačno u minut. Tu se ništa ne menja, već se prate stari recepti. Jedino što smo menjali su objekti, koje smo obnovili zahvaljujući državnim subvencijama“, kaže za RINU Miladin Filipović.
Foto: RINA
Uspeh proizvodnje ove porodice sa Zlatibora, kako kažu, leži u zajedništvu i u tome što svi funkcionišu kao jedan, jer samo tako plodovi rada mogu biti vidljivi. Ne izostaje ni interesovanje najmlađih, pa tako devetogodišnji Milan već ima svoje poslove u domaćinstvu.

"Imam obaveze oko sušare i štale, pomažem svima u kući, ovo je porodični posao i svako od nas ima svoj deo poslova. Nije mi teško, živim na selu i podrazumeva se da ima posla. Sve se stigne, odličan sam đak i već znam sve da radim i to mi puno znači, jer ću kada porastem nastaviti ovu porodičnu tradiciju" , kaže Milan.

Oko 300 kilograma goveđe i svinjske pršute, slanine, stelje i raznih vrsta kobasice mesečno se proizvede u domaćinstvu Filipovića, ali i neizostavni sir ,kajmak i paprika u pavlaci za čiji kvalitet je zadužena Krsta.
Foto: RINA
"Preradi se oko 90 litara mleka dnevno, a proizvede se oko pet litara kajmaka i isto toliko sira. Nemamo problem sa plasmanom jer smo kvalitetom osigurali plasman. Po struci sam medicinska sestra, ali sam želela da naučim da proizvodim sir i kajmak, i pronašla sam devojku iz kraja koja je zaista majstor svog zanata u proizvodnji belog mrsa i od nje sam dosta naučila. Ja sam primer da nikada nije kasno da se opredeliš i radiš ono što voliš i da od mladih i te kako možeš mnogo toga da naučiš", kaže Krsta.

Najviše kupaca suhomesnatih proizvoda ima tokom leta, kada je sezona odmora. Tada stranci koji obilaze Zlatibor ne zaobilaze Mačkat i vrlo rado sa ovih prostora ponesu neki suvenir poput čuvene goveđe i svinjske pršute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: