Od Kineza zatraženo: Ikarbus da počne s proizvodnjom električnih autobusa

Ministar privrede Rade Basta zatražio je od većinskog vlasnika Ikarbusa, kineskog Jinlonga, da se što pre počne sa proizvodnjom električnih autobusa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.03.2023.

16:33

Od Kineza zatraženo: Ikarbus da počne s proizvodnjom električnih autobusa
Ilustracija: Shutterstock/K.Sorokin

Basta je razgovarao sa generalnim menadžerom Jinlonga Jang Jijanom o planovima ove kompanije za pokretanje proizvodnje električnih autobusa u Ikarbusu.

On je od kineskog partnera zatražio da se što pre reše zaostali problemi i počne sa proizvodnjom električnih autobusa kako bi se Ikarbus oživeo i kako bi se zaposlilo što više srpskih radnika, saopštilo je Ministarstvo.

"Radnici nestrpljivo čekaju da se krene sa proizvodnjom električnih autobusa kako bi oni i njihove porodice živeli bolje", poručio je Basta i dodao da je ovo veliki potencijal za našu zemlju.

Jang je rekao da kompanija ima ozbiljne planove za Ikarbus.

U saopštenju se navodi da je kineski Jinlong jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za elektrovozila i veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Kako podseća Ekapija, Jinlong je postao većinski vlasnik Ikarbusa 2019, kada je i najavljeno da će do kraja te godine iz srpske fabrike izaći prvi električni autobusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: