Biz - B92.net

"Nemamo dovoljno uglja, uvozimo struju" VIDEO

"Mi uvozimo struju, nemamo je dovoljno", kazala je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Ministarka energetike kazala je danas da je pitanje obezbeđenja energetske bezbednosti posao za celu državu.

"Jako je teško uspeti da se uspostavi energetska bezbednost. To je posao za celu državu. Relativno smo sve spremili, ali to ne znači da ne mogu da se dese problemi, da nam ne stigne gas, a da smo ga platili", kazala je ona za TV Prva.

"Nemamo dovoljno uglja, uvozimo struju... Potrošnja nam je najveća u decembru, oko Sv. Nikole. Sigurno ćemo uvoziti struju i toga smo svesni... Da nismo radili dobro prethodne godine, ne bismo mogli da uvozimo struju. Kada se kriza završi, preduzeća će morati da budu efikasnija", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne možemo da utičemo na suše, ali možemo da se spremamo ulažući u polja uglja.

Mihajlovićeva je objasnila da je gas obezbeđen ugovorom sa Rusijom, a neke količine gasa uskladištene su u Banatskom Dvoru.

"EPS-u treba vreme. Sve ono što nemamo u dovoljnoj meri mi ćemo uvoziti. To su struja i ugalj. Što se tiče gasa imamo ga za negde oko 50 dana u Mađarskoj. Ali ne znamo kako će izgledati zima u Evropi, jer svaka država može da se zatvori i 'uštine' malo i našeg gasa. Mi smo za to spremni i postoje krizni planovi", objašnjava ministarka.

"Konektor sa Bugarskom biće završen sledeće godine u septembru. Već pregovaramo o zakupu kapaciteta za taj gasovod. Bar 30–40 odsto naših potreba u gasu će moći tuda da dođe", najavila je.

Naša privreda koristi gas, on je prilično važan za našu državu, objasnila je ona. Govoreći o Srbijagasu, Mihajlovićeva je rekla da nije zadovoljna time kako funkcioniše Srbijagas i navela da to preduzeće treba da donosi profit državi.

"Postalo je jasno da je energetika važna i postaće najvažnija. Investicije su važne u energetiku", objasnila je ona.

Ona je objasnila da je poskupljenje struje neizbežno.

Govoreći o peletu, ona je istakla da je zabranjen izvoz peleta, jer su se javljali građani zbog visoke cene, i da ne bi prelazili na struju i time dodatno opteretili energetski sistem.

Opširnije u video-prilogu Televizije Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.