Vučić: "Struja i gas skuplji do 10 odsto"; "Ne planiramo niže temperature u kućama, ali..."

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2022.

17:46

Vučić:
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"To je dovoljno, ako se dnevno povlači pet miliona, za nekih 46 ili 47 dana", rekao je Vučić.

"Vidite da se Gasprom pozvao na višu silu i u bilo kom momentu to može da se desi", upozorio je.

"Još nismo razmatrali smanjenje temperature u domovima, ali ako bude potrebno, da znate da i to može da se desi", kazao je predsednik Srbije. "Nismo dogovarali da smanjujemo temperature. Kod nas su temperature i više od propisane", dodao je Vučić.

"Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bi mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno", rekao je Vučić.

Kaže da ćemo tako moći da obezbedimo 11 miliona kubika dnevno, što je dovoljno za pokrivanje više od 70 odsto naših dnevnih potreba.

Time bismo se osigurali, istakao je Vučić.

Naveo je da se Gasprom danas pozvao na "višu silu" u snabdevanju jedne zemlje i da u svakom trenutku može bilo ko pozove na "višu silu" i da ostanemo bez gasa i struje.

Zato forvardi i fjučersi ne postoje trenutno u trgovini strujom, dodao je Vučić.

Kada je reč o uglju, Vučić da kaže da smo do sada nabavili svega 110.000 tona, uvezli direktno, što je jedan dan potrošnje zimi.

"Sada to ide malo ubrzano i očekujemo dodatnu podršku i naših kineskih partnera i verujem da ćemo uspeti od njih uvezemo dva miliona tona da uvezemo. Nećemo da trošimo 100.000 tona da uvezemo, nego poneka dodatna količina od 10.000 do 20.000 tona. Nama onda milion tona može da traje i tri meseca", istakao je Vučić.

On je podsetio da je država na tri nedelje zabranila izvoz dizela i benzina da bi se omogućile normalne cene za prodavce, da bi mogli da uvoze gorivo.

To radimo kako ne bi došlo do nestašica i tu su stvari pod kontrolom, poručio je Vučić.

"Sve ostale stvari su u ovim okolnostima – rekao bih da imamo dobro stanje i trudićemo se da ga održimo. Trudićemo se da povećanje cene gasa i struje ne bude veće od 10 odsto", kazao je. Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Vučić je naglasio da nijedan veliki infrastrukturni projekat nije obustavljen i da će biti za manje od godinu dana završen auto-put od Pojata do Kruševca i od Preljine do Požege, ali i Lajkovac–Valjevo, kao i Novi Beograd – Surčin.

Uradićemo i Novi Pazar – Tutin, obilaznicu oko Beograda i druge obilaznice, dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: