Biz - B92.net

"Nama treba naša nuklearka" VIDEO

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je dobro što je proteklih dana pokrenuto pitanje gradnje nuklearne centrale u Srbiji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Pročitajte još:

Hoće li Rusija dati Srbiji privilegovan status?

"Nama treba naša nuklearka", kazao je Bajatović.

Gostujući na Televiziji Prva, prvi čovek Srbijagasa govorio je i o predstojećem sastanku dvojice predsednika - Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, te ocenio da je za energetsku situaciju u zemlji ključan ishod tog sastanka. Prema njegovim rečima, danas je cena električne energije u Americi 37 dolara za megavat, a u Evropi od 250 do 300.

"Kriza će trajati, neće se rešiti za mesec ili dva. Mi nismo izuzeti od svega toga", napomenuo je.

Vučić: "Novo zlato; velika je borba"

Dodao je da su mnoge veće fabrike tražile bolje ponude od EPS-a.

"Zato je ova poseta način ne samo da platimo manje, nego da zadržimo investitore i pokažemo da je Srbija pouzdan partner. Pitanje cene gasa je postavila srpska strana, kabinet predsednika je preuzeo to pitanje, partner je Putin i sve zavisi od toga šta će on reći, Putinova je poslednja", tvrdi prvi čovek Srbijagasa.

To nije, ističe, samo bratsko pitanje i nema tu nikakvih poklona.

"Raste obim saradnje, Srbija politički nije nastupala protiv Rusije, sve je to političko pitanje... Naftna formula po kojoj smo mi plaćali nekad je bila skuplja od TTF-a, a mi smo tada sve platili, ali bilo je i drugačijih godina kad je bilo obrnuto", podsetio je Bajatović.

Ko je najviše profitirao od energetske krize? Ne, nije Rusija

Najavio je proširenje skladišta u Batanskom dvoru, ali rekao i da treba da napravimo još jedno skladište i nastavimo proces gasifikacije cele Srbije.

"Na sastanku Vučića i Putina razgovaraće se o osnovnim parametrima - dobroj ceni, količini, fleksibilnosti. Očekujem da će se to završiti tako što će Gasprom i Srbijagas dobiti jasna uputstva kako treba da izgleda dugoročni ugovor", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.