Najviša stopa; Mali: "To se nikad nije desilo"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija uspešno završava godinu sa rastom BDP između 7 i 7,4 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.12.2021.

08:14

Najviša stopa; Mali:
Foto: Ministarstvo finansija

Naša zemlja, uz to, godinu završava i sa prosečnom platom koja će, kako je najavio, u decembru iznositi oko 610 evra.

Mali je rekao da će, ako se kumulativno posmatraju poslednje dve godine i prošlogodišnja stopa rasta od minus 0,9 odsto, Srbija biti prva ili druga u Evropi po stopi rasta u ekonomiji.

''Efekat svih reformi koje smo realizovali u proteklom vremenu i programa koje smo primenili, je da Srbija ostvaruje najvišu stopu rasta ekonomije u Evropi, a to se nikada nije desilo'', rekao je Mali za TV Pink.

Naglasio je da će deficit biti manji od planiranog, a udeo javnog duga u BDP-u biće oko 57,3 odsto što je, kako kaže, mnogo ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

Dodao je da je priliv direktnih stranih investicija u Srbiji 3,1 milijardu evra zaključno sa oktobrom, a da je stopa nezaposlenosti 10,4 odsto, to jest na nivou iz 2019. godine.

''Ako posmatramo svaki parametar, ekonomska situacija je izuzetno dobra, a pre dve nedelje podignut je kreditni rejting Srbije od strane agencije S&P što je prvi put u istoriji'', rekao je Mali.

Sumirajući godinu, naveo je da je Skupština Srbije usvojila 64 zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija, a da je juče usvojen novi Zakon o tržistu kapitala koji je, kako kaže, usklađen sa evropskim direktivama.

''Ono što je privredi potrebno da ne zavisi samo od bankarskih kredita, nego da ima od tokena i raznih druigih instrimenata da se finansira i nabavlja opremu. Idemo u korak sa svetom, taj zakon treba da doprinese još jačem i bržem rastu ekonomije'', rekao je Mali.

Naveo je da je izmenjen Zakon o e-fakturama i da će od 1. maja biti implementiran novi sistem fiskalizacije, kao i da se do sada prijavilo više od 70.000 privrednih subjekata za e-fiskalizaciju.

Kako je rekao, više od 50.000 privrednih subjekata prijavilo se za subvencije i podsetio da država isplaćuje 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, a da je rok za prijavu subvencije do 31. januara 2022. godine.

Kada je reč o e-fakturama, napomenuo je da je pomeren rok za javni sektor da od 1. maja primenjuje novi sistem, dok će, kako kaže, do kraja sledeće godine svi u privatnom sektoru, koji su PDV obveznici, biti u obavezi da uvedu sistem e-faktura.

''To je najvažniji zahtev privrede da im se PDV vraća odmah, kad se ulazna i izlazna faktura poklope poreska uprava isti dan vraća PDV. Radimo sve da učinimo poslovno okruženje atrakitvnijim i konkuretnijim'', rekao je Mali.
Ministar finansija Siniša Mali poručio je da je "Otvoreni Balkan" vizionarska inicijativa Aleksandra Vučića, koja ne samo da dodatno povezuje zemlje Zapadnog Balkana, već ima za cilj da doprinese rastu BDP-a u celom regionu.

Mali je rekao da je na samitu u Tirani ove nedelje potpisano pet sporazuma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i naveo da se ukoliko se implementiraju na pravi način, prema procenama Svetske banke može očekivati rast BDP i do sedam odsto u celom regionu.

Potpisani sporazumi u Tirani; Vučić: "Svi primenjujemo odmah"

Kako kaže, jednim od potpisanih sporazuma priznaju se fitosanitarni i veterinarski sertifikati što je, kako je ocenio, bila jedna od najvećih prepreka za brzi protok robe preko granica tri zemlje.

"Neće biti dugih čekanja, a carina, fitosanitarna i veterinarska inspekcija radiće 24 sata sedam dana u nedelji čime se obezbeđuje nesmetani protok roba i ljudi", rekao je Mali.

Podsetio da od 1. januara građani sve tri zemlje mogu da rade gde god odluče.

"Sada postoji mogućnost da jedan inženjer provede mesec ili dva u nekoj fabrici, da prenese svoje znanje ili unapred neku tehnologiju, sada ne mora da čeka na radnu dozvolu, sada se sve ubrzava", rekao je Mali.

Dodao je da privreda Srbije najveća u regionu, ali da nedostaje radne snage.

"Dolaze nam investitori, ali nam trebaju radnici, zato želimo da se povezujemo i otvaramo tržište. Ovo je ogroman korak koji će doprineti rastu ekonomije i povezati nas, udruženi postajemo veći i atraktivniji i ceo region guramo napred", rekao je ministar.

Podsetio da se na samitu u Tirani obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i da je podržao "Otvoreni Balkan" jer je, kaže Mali, interes EU da ceo region Zapadnog Balkana ekonomski napreduje.

Primetio je da se zbog visoke cene energenata zatvaraju fabrike i postrojenja u Evropi i da radnici ostaju bez posla, dok se slično dogodilo prošle godine u SAD kada su desetine hiljada radnika ostali bez posla.

"Srbija je izbegla taj scenario, jer smo reagovali na pravi način sa tri paketa pomoći građanima i privredi. Svako obećanje ispunili smo u dan i dinar i pokazali koliko su nam finansije stabilne", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: